x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis, la Arhivele Securităţii: Dosarele întocmite de poliţia politică închid în paginile lor nenumărate vieţi de oameni nevinovaţi

Iohannis, la Arhivele Securităţii: Dosarele întocmite de poliţia politică închid în paginile lor nenumărate vieţi de oameni nevinovaţi

26 Ian 2015   •   10:22
Iohannis, la Arhivele Securităţii: Dosarele întocmite de poliţia politică închid în paginile lor nenumărate vieţi de oameni nevinovaţi

Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat, astăzi, depozitele de arhivă ale Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), situate la Popești Leordeni, Judeţul Ilfov.

Iohannis a declarat că arhiva CNSAS va contribui la realizarea unui muzeu al comunismului în România, subliniind că este nevoie de o studiere mult mai atentă şi de o reconciliere cu istoria recentă.

"Am dorit să fac o vizită la arhivele CNSAS fiindcă aici se găseşte documentarea pentru o parte foarte importantă din istoria noastră. Sunt foarte bucuros că am fost aşteptat de conducerea CNSAS, care mi-a prezentat foarte multe lucruri interesante, modul în care este construită şi exploatată această arhivă, cât şi problemele cu care se confruntă. Cu siguranţă că multe dintre aceste probleme pot fi relativ uşor rezolvate. Am înţeles că şi aici avem de-a face cu o problemă de fonduri şi cred că aceasta este una dintre problemele care se pot rezolva relativ uşor, pentru a permite modernizarea arhivei şi eficientizarea muncii atât a oamenilor care se ocupă în mod curent de arhivă, cât şi a cercetătorilor care vin să studieze anumite speţe. Este un lucru care se leagă de o idee de-a mea un pic mai veche, dacă pot să spun veche în ghilimele. Am enunţat acum câteva luni de zile un concept la care ţin în continuare, un muzeu al comunismului în România, şi cu siguranţă această arhivă va contribui şi cu piese la acel muzeu, dar şi cu concepte şi cu concluzii", a spus şeful statului după vizita la arhivele CNSAS din Popeşti-Leordeni.

El a precizat că a convenit cu conducerea CNSAS să primească un memoriu cu cele mai importante probleme cu care se confruntă instituţia, urmând ca apoi să aibă loc o întâlnire cu privire la cele semnalate.

"Mi se pare foarte important să nu trecem prea repede peste istoria noastră recentă. Am spus şi, din păcate, după ce am aflat astăzi, pot să reafirm: nu am reuşit să cunoaştem destul de bine istoria noastră recentă, vorbesc aici de anii comunismului. Este nevoie de o studiere mult mai atentă şi, în final, de o reconciliere a noastră cu istoria noastră recentă. Acest lucru nu s-a întâmplat acum şi fără această etapă este greu de crezut să putem să trecem pur şi simplu mai departe", a conchis şeful statului.


×