x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Joi, grevă generală în şcoli

Joi, grevă generală în şcoli

20 Apr 2010   •   00:00

Profesorii afiliaţi la FSLI, Federaţia "Spiru Haret" şi FEN au decis să menţină greva generală de o zi în sistemul educaţional anunţată pentru 22 aprilie, nemulţumiţi de rezultatele întâlnirii cu Daniel Funeriu. Joi, 40.000 de elevi ar trebui să susţină cea de-a patra probă a examenului de bacalaureat, cea pentru testarea competenţelor digitale.

Liderii celor trei federaţii din învăţământul preuniversitar s-au întâlnit, astăzi, cu ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, pentru a discuta pe tema noii Legi a educaţiei, dar şi alte probleme din învăţământ.

Secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Pop, a declarat, la finalul întâlnirii de la Ministerul Educaţiei, că partenerii de dialog au discutat despre OUG 114, despre acordarea sporurilor, despre HG pentru învăţământul vocaţional, dar fără a ajunge la un punct comun privind aceste probleme.

Ministrul Educaţiei le-a cerut sindicaliştilor să treacă notele în catalog şi să participe la examenele naţionale, spunând că dacă nu fac aceste lucruri sunt în ilegalitate.

"I-am explicat ministrului că nu este nimic ilegal, pentru că nu ne obligă nimeni să participăm la examene dacă nu suntem plătiţi şi, de asemenea, nu ne obligă nimeni să trecem notele în catalog", a explicat Pop, citat de Mediafax.

Liderul FSLI a precizat că dacă aceste probleme nu se rezolvă în cel mai scurt timp, va fi o problemă la proba de bacalaureat din 31 mai, când situaţia din învăţământ se va acutiza, fiind posibilă o grevă generală pe termen nelimitat la sfârşitul lunii mai - începutul lui iunie.

Secretarul general al Federaţiei "Spiru Haret", Tudor Spiridon, a declarat că membrii comisiilor de examinare sunt ameninţaţi de inspectorate şi de directorii şcolilor.

Liderii celor două federaţii au precizat că sunt şi unii profesorii din câteva judeţe care nu susţin acţiunile de protest, dând ca exemplu judeţele Buzău şi Braşov.

Sindicaliştii consideră că singurul lucru câştigat în urma discuţiilor este faptul că vineri se vor întâlni din nou cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei pentru a vorbi despre acordarea sporurilor.

"Când vine vorba de sporuri, Ministerul Educaţiei fie nu vrea să rezolve această problemă, fie o discută evaziv", a precizat Spiridon.

Federaţiile sindicale din învăţământ au reanalizat, săptămâna trecută, problemele din sistem privind sumele insuficiente pentru cheltuielile de personal, ordonanţa de reducere a posturilor şi Legea educaţiei. Liderii federaţiilor au decis organizarea unei greve în 22 aprilie şi au recomandat profesorilor să nu participe la examenele naţionale.

În 22 aprilie este cea de-a patra zi a probei de evaluare a competenţelor digitale din cadrul examenului de bacalaureat.

Ministerul Educaţiei anunţa, luni, că nu interzice profesorilor să participe la greva din 22 aprilie, dar solicită inspectoratelor şcolare judeţene să prezinte din timp situaţia acestor cadre didactice, iar în cazul în care nu vor fi înlocuitori, proba s-ar putea amâna, deşi MECTS nu ar vrea ca elevii "să sufere".


×
Subiecte în articol: observator