Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca judecătoarea Geanina Terceanu să fie plasată în arest la domiciliu, ea fiind acuzată că a cerut 220.000 euro mită pentru a da o soluţie de achitare în dosarul transferurilor din fotbal.
Instanţa supremă a admis o cerere depusă de judecătoare privind înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu, decizia fiind definitivă.
Geanina Terceanu se afla în arest preventiv din data de 20 noiembrie.
Potrivit DNA, pe 24 februarie 2009, judecătoarei Geanina Terceanu i-a fost repartizat spre soluţionare dosarul transferurilor, cauză în care Cristian Borcea, Ioan şi Victor Becali fuseseră trimişi în judecată alături de alţi conducători din fotbal pentru înşelăciune şi evaziune fiscală.
Pe 3 aprilie 2012, Geanina Terceanu a pronunţat în dosarul respectiv o hotărâre de achitare faţă de toţi inculpaţii în temeiul dispoziţiilor art. 10 lit. a din Codul de procedură penală din anul 1968 - 'fapta nu există'.
"Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat faptul că - pentru a pronunţa această soluţie de achitare - Geanina Terceanu a primit de la inculpaţii Ioan şi Victor Becali şi de la suspectul Cristian Borcea în mai multe tranşe suma totală de 220.000 de euro, începând cu aprilie 2009 şi până în mai 2012. Sumele de bani primite cu titlu de mită au fost remise magistratului de către cele trei persoane fie personal, fie prin intermediar, în diferite locaţii din Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Ialomiţa. În cursul anului 2009, o parte din banii primiţi au fost folosiţi de Terceanu la achiziţionarea unei locuinţe", susţin procurorii.
În referatul întocmit de DNA, se arată că Geanina Terceanu a primit o tranşă de bani în timpul unui meci disputat pe stadionul Ghencea din Bucureşti şi o alta la locuinţa fraţilor Ioan şi Victor Becali din Pipera.
Informaţia apare în declaraţia dată în faţa anchetatorilor de una dintre persoanele care au intermediat mita.
"După o săptămână sau două, am aranjat o întâlnire între Becali Ioan şi judecătoarea Terceanu Geanina, la stadionul din Ghencea, la un meci de fotbal, disputat cred că între Steaua şi Gloria Bistriţa. (...) Am stat împreună cu judecătoarea la lojă, după care am fost sunat de către Becali Ioan şi mi-a cerut să o conduc pe aceasta într-un birou de la tribuna oficială. Am condus-o pe judecătoare la acest birou, împrejurare în care, de faţă cu mine, au început discuţiile între Becali Ioan şi aceasta. (...) La sfârşitul acestei discuţii, Becali Ioan i-a întins un plic cu 10.000 euro judecătoarei, iar aceasta mi-a zis mie să îi iau eu până ieşim din stadion, motiv pentru care i-am luat de faţă cu cei doi", se arată în declaraţie.
Conform sursei, judecătoarea nu s-a atins de bani până când a ajuns în maşină, unde i-a numărat şi a spus că sunt 10.000 de euro.
Aceeaşi persoană a intermediat şi o altă întâlnire, desfăşurată la locuinţa fraţilor Becali din Pipera, ocazie cu care judecătoarea s-a arătat dispusă să pronunţe o soluţie de achitare în dosarul transferurilor din fotbal.
"La locuinţa acestora, fraţii Becali au început să discute cu judecătoarea, spunându-i că vor să fie achitaţi în dosarul pe care aceasta îl judeca, aspect cu care ea a fost de acord. Tot în cadrul acestei discuţii, Becali Victor s-a exprimat faţă de aceasta, spunându-i că, după finalizarea favorabilă a dosarului, urmau să 'fie foarte generoşi' cu aceasta. La un moment dat, eu i-am spus lui Becali Ioan că aceasta vrea suma de 70.000 euro. Becali Ioan şi Becali Victor mi-au spus că nu aveau pregătiţi atâţia bani, ci doar 10.000 euro, urmând ca a doua zi să îmi dea diferenţa", se mai menţionează în declaraţie.
La finalul întâlnirii, judecătoarea a luat plicul cu bani şi l-a băgat în geantă, iar a doua zi intermediarul i-a mai dat 40.000 de euro primiţi de la Victor Becali.
Din aceeaşi declaraţie reiese că Geanina Terceanu a mai primit de la Victor Becali, printr-un alt intermediar, suma de 105.000 de euro cu puţin timp înainte de pronunţarea hotărârii de achitare a inculpaţilor din dosarul transferurilor, precum şi două tranşe de 25.000 de euro şi 20.000 de euro după pronunţare. De asemenea, judecătoarea ar mai fi primit, tot înainte de pronunţarea achitărilor, 10.000 de euro din partea lui Cristian Borcea.
DNA precizează că, ulterior, la 12 noiembrie 2012, hotărârea de achitare pronunţată de Terceanu a fost desfiinţată printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti, iar cei opt oameni din fotbal au fost condamnaţi la închisoare.
Sursa: Agerpres