x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Jurnalistii incep sa vorbeasca

Jurnalistii incep sa vorbeasca

30 Mai 2005   •   00:00

Marie-Jeanne, Sorin si Ovidiu au mers impreuna ieri la Prima TV. Prilej cu care au anuntat ca vor participa la o dezbatere televizata astazi.

  • de LAURA TOMA, CARMEN PREOTESOIU
  • OBSERVATOR

  • REVEDERE. Ieri, la Prima TV, Marie-Jeanne s-a imbratisat cu toti colegii
    Colegii de la Prima TV au putut abia ieri sa-i imbratiseze pe Marie-Jeanne, Jana - cum ii spun prietenii si pe Sorin. Cei doi au revenit la serviciu, dupa o saptamana de la reintoarcerea in tara, pentru a-si face deconturile la deplasarea din Irak.

    In redactia Prima TV ieri a fost o atmosfera relaxata. Sorin Miscoci si Marie-Jeanne Ion au revenit inca de dimineata alaturi de colegi, la sediul din Iuliu Maniu. Impreuna cu ei, conform imaginilor puse la dispozitie de Prima TV, se afla si Ovidiu Ohanesian.

    IN CONCEDIU. Angajatii postului de televiziune si-au rezervat ziua de ieri lucrurilor de rutina, precum deconturile care se fac in urma oricaror delegatii. Pe Sorin l-am gasit asteptand printre studenti la un xerox in apropierea redactiei. Voia sa-si fotocopieze pasaportul. Nu s-a ferit sa vorbeasca, insa a precizat ca nu poate da prea multe informatii. "Vom spune mai multe miercuri, la conferinta de presa, unde vom incerca sa clarificam totul o data pentru totdeauna." El ne-a marturisit ca de abia asteapta sa mearga din nou pe teren, dar timp de o luna de zile el si Marie-Jeannne vor avea liber. "Astazi a fost prima oara cand ne-am revazut colegii. Sentimentul de a fi din nou printre ei a fost minunat", a spus Sorin.

    NUNTA. Dupa cele cateva zile petrecute acasa, alaturi de familie, Sorin a venit in Bucuresti cu logodnica sa. "Pe 3 septembrie ne vom casatori. De-abia astept!" In timp ce am vorbit cu Sorin, Marie-Jeanne a preferat sa ramana intr-un birou al redactiei. Nu am reusit sa o vedem. Sorin a iesit pentru a doua oara din redactie, parcurgand parcul din Complexul Studentesc "Leu". A intrat in buticul de unde de obicei isi cumpara tigari; a facut si de aceasta data aceleasi cumparaturi.

    "S-a schimbat totul"

    Jurnalistii rapiti in Irak, Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci, au fost ieri seara in direct in studioul de stiri al Prima TV, unde lucreaza. Ei au povestit pe scurt cum au fost rapiti si ce au indurat.

    Reporter Prima TV: Cum este in libertate?
    M.J.: Eu nu stiu daca se poate defini. Nu e nimica libertatea, o inveti doar daca stai inchis. Cred ca acolo ne-am dat seama toti trei ca libertatea este cel mai pretios dar dat omului. Acesta e facut sa fie liber. Nu supravietuiesti prea mult inchis. Omul poate sa lupte cu conditiile de captivitate, atat fizic, cat si psihic, dar pana la un punct.

    S.M.: Imi este destul de greu sa vorbesc. Nu cred ca pot spune foarte multe, decat ca inca e un sentiment extraordinar. Simtim lucruri despre care nu credeam ca exista. Si cand zici "libertate"... cel putin inainte, acest cuvant dadea cu totul alt spectru. S-a schimbat totul.

    Cum s-a intamplat rapirea?
    M.J.: Eram intr-o masina toti, ne intorceam de la o intalnire, ne indreptam catre hotel. Pur si simplu, o masina, alba din cate mi-aduc aminte, a venit, ne-a depasit, am auzit un claxon insotit de o sirena.

    S.M.: In timp ce claxona, suna si o sirena.

    M.J.: Era spre inserat. Noi am crezut ca era masina de Politie. Ne-a depasit, s-a oprit in fata noastra. Soferul nostru, Mohamad Munaf, a oprit masina si a zis: "Ce mai vor si astia?" - nu poti sa nu opresti la o sirena de Politie. Erau inarmati. Aveau pistoale-mitraliera Kalasnikov.

    S.M.: Un lucru pe care l-am aflat de fapt dupa ce am fost eliberati: medicii psihologi ne-au explicat ca a aparut efectul de tunel. Eu personal imi amintesc doar omul care era in fata mea cu arma.

    M.J.: Eu imi amintesc doar fundul masinii din fata, care era lat. Era o masina alba si am vazut foarte multe pistoale-mitraliera si pistoale negre.

    Aveti cumva idee cine v-a rapit?
    In clipa asta stim cum se numeste gruparea, pentru ca a revendicat rapirea noastra. Mai mult de atat nu stim ce sa va spunem pentru ca acum e o ancheta in derulare. Probabil ca se va afla la un moment dat.

    Cum erati tratati?
    S.M.: In 55 de zile, sase dusuri, mancam sandvisuri dimineata si seara, aveam apa. Eram scosi la toaleta doar dimineata. Femeile, de trei ori pe zi.

    Care a fost cel mai ingrozitor moment pentru voi? A fost o clipa in care ati simtit ca puteati fi omorati?
    M.J.: Eu am simtit-o prima. Au fost foarte nervosi ca am anuntat ca suntem rapiti, prin mesaje. Au citit si in presa, inainte ca ei sa anunte rapirea noastra. Mi-au facut semn ca-mi taie gatul si vorbeau foarte serios.

    VIZITA
    Cei trei jurnalisti au fost ieri-dimineata la Palatul Cotroceni, a confirmat purtatorul de cuvant al Administratiei, Adriana Saftoiu. Ei nu s-au aflat acolo insa pentru o intalnire cu seful statului, ci pentru a ridica niste CD-uri cu monitorizari de presa. Potrivit Adrianei Saftoiu, cei trei jurnalisti au dorit sa aiba o evidenta completa a ceea ce a relatat presa despre cazul lor, in timp ce in propriile redactii ar fi gasit doar sinteze partiale, in special pe presa scrisa, nu si pe radio si tv. Vizita la Palat ar fi durat doar cateva minute.

    INDIGNARE
    Organizatia Reporters Sans Frontiers se arata indignata de varianta vehiculata de autoritati, dar si de presa centrala, potrivit careia rapirea celor trei jurnalisti romani a fost orchestrata in Romania de omul de afaceri sirian Omar Hayssam. Intr-o scrisoare data publicitatii ieri si semnata de RSF impreuna cu Agentia de Monitorizare a Presei, se arata ca cele doua organizatii au incredere ca Justitia romana "va face tot posibilul pentru a rezolva acest caz ce pare tot mai mult a fi o inscenare". (L. Florea)
    ×
    Subiecte în articol: sorin observator