Pentru prima dată de la Revoluţia din â89 autorităţile au hotărăt ca Ziua Justiţiei să fie sărbătorită "in mijlocul judecătorilor şi procurorilor" incepănd din acest an.
Pentru prima dată de la Revoluţia din â89 autorităţile au hotărăt ca Ziua Justiţiei să fie sărbătorită "in mijlocul judecătorilor şi procurorilor" incepănd din acest an.
Seria sărbătorilor "Justiţiei cu oameni pentru oameni" a fost deschisă ieri la Alba-Iulia, unde aproximativ 300 de invitaţi s-au adunat in Sala Unirii. "Decizia de a sărbători Ziua Justiţiei, la nivel naţional, pe rănd, in cadrul Curţilor de Apel a fost luată de membrii CSM. Preşedintele Traian Băsescu şi soţia Maria au venit ieri la Alba-Iulia direct de la botezul fiicei primarului de Arad, Gheorghe Falcă. Ei s-au cazat in jurul prănzului, in camera 118, la Hotel Parc. Pănă la inceperea festivităţii (prevăzută la ora 18:00), şeful statului şi soţia sa s-au plimbat prin centrul oraşului şi au dat măna cu cei care l-au recunoscut. Premierul Călin Popescu Tăriceanu nu a putut participa la eveniment, fiind plecat in străinătate. Guvernul a fost insă reprezentat de ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu. "A venit momentul să vorbim mai mult despre responsabilităţile magistraţilor decăt despre drepturile lor. Am făcut eforturi să le onorăm statutul, dar acum nu mai este vorba de o reformă exterioră. Aşteptăm ca reforma justiţiei să se producă şi din interior", a spus ministrul.
Â
Â
Traian Basescu i-a mulţumit ieri la Alba Iulia fostului şef al CSM, Iulian Galca, pentru modul in care acesta a condus CSM anul trecut, astfel incat au fost indeplinite si ultimele condiţii pentru ca Romănia să poată fi integrată in Uniunea Europeană. Şeful statului a ţinut ca in fiecare an sa faca anumite observatii, in calitate de membru de drept al CSM. "
"Categoric incă justiţia nu a confirmat capacitatea de a lupta eficient impotriva coruptiei la nivel inalt, pentrut ca ceva se intampla cu finalizarea in instante a dosarelor care vizează coruptia la nivel inalt". El a subliniat că reforma justitiei trebuie să continue. "
"Procesele de reformă nu se opresc niciodata. Şi peste 50 de ani vom con tinua sa vorbim despre reforma atunci cand din nou ramanem in urma intr-o zona sau alta(â¦) Reforma justiţiei trebuie sa continue pentru a se adapta la realitatile de zi cu zi ale Romaniei. Viteza cu care societatea romaneasca evolueaza e mult mai mare decat viteza cu care evolueaza pozitiv institutiile statului, fie cele executive, fie cele din justitie, fie ca vorbim despre clasa politica. Toate cele trei puteri ale statului nu au inca in acest moment capacitatea sa tina pasul cu societatea romaneasca.Daca nu recunoastem aceasta realitate, riscam san e amagim" a subliniat Traian Basescu, aratand ca asa se explica si nivelul scazut de incredere a populatiei in institutiile statului
"Nu cred ca există libertate a omului, in lipsa justitiei, a capacitatii de a primi dreptate.Cetăţenii romani au dreptate sa se planga ca le este afectata libertatea pentru ca justitia, dreptatea li se face foarte tarziu(â¦) Foarte curand trebuie sa venim cu noile coduri - le tot amanam, facem din ele un joc politic - care sa imbunatateasca si viteza de a se face dreptate si procedurile prin care se face dreptatea. Sa fie cat mai bune, rapide, simple, pline de potential de a rezolva problemele soceitatii romanesti", a spus Basescu.
El a subliniat ca spera ca la raportul Comisie Europene de anul viitor tara noastră sa scape de monitorizarea pe justiţie, nu doar pentru că va fi foarte greu "pentru noi şI pentru dumneavoastră, ca la anul, sa mai justificam pelungirea cu un an a monitorizării".
El a dat magistratilor cele "patru cuvinte magice" de care trebuie sa tina cont pentru a reusi iesirea de sub supraveghere: "reforma sistemului judiciar, eficienţa luptei anticorupţie, punerea in functiune a Agentiei Nationale de Integritate, controlul coruptiei in administratia locală.
REPLICI ANTEVORBITORILOR. Traian Băsescu a fost de accord cu opinia exprimata anterior de membrul CSM Lidia Bărbulescu, privind colaborarea justitiei cu celellate puteri. "Independenta justitiei implica o buna colaborare intre puterile statului. Judecatorul se bucura de inamovibilitate, procurorul de stabilitate. Aceste avantaje sunt numai in interesul justitiei si nu al persoanei judecatorului sau procurorului. (â¦) Toti avem responsabilitate pentru corectitudinea solutiilor pe care le pronuntam. Cred ca impreuna corpul magistratilor trebuie sa stabileasca o modalitate ca CSM sa poata sanctiona efficient ori erorile, ori reaua-credinta". Presedintele a pus accentual sip e nevoia de resurse umane, dar si pe pregatirea profesionala a magistratilor, atentionanad ca uneori se vede cu ochiul liber incompetenta unora. "Sunt situatii cand se vede cu ochiul liber, atunci cand nu suspectezi altceva, se vede lipsa de pregatire profesionala. imi e jena sa dau exemple pentru ca nu am autoritatea profesionala s-o fac, dar o sa vorbesc lmodul general. Sunt hotarari ale curtilor de apel care se substituie consiliilor locale, modifica planuri de urbanism general, impug emitere de plan urbanistic zonal, pentru ca nu stiu cine, nu stiu ce sa construiasca pe spatial verde.Avem hotarari la Inalta Curte care ne obliga sa facem generali, cred ca e legat de pregatirea profesional si nu din alta zona. Sper sa nu fiu pus in situatia sa mai fac 10 generali pentru ca asa a hotarat judecatorul.
Independenta justitie nu inseamna dreptul de a te substitui altor puteri in stat, avem limite si legile unei administratii locale sunt legi valabile si pentru judecatori atunci cand judeca. Un plan de urbanism al unui municipiu nu poate fi inlocuit de o hotarare judecatoreasca. Nu poti sa ceri sa se faca un bloc turn acolo unde consiliul local a hotarat sa fie spatiu de agreement, asta inseamna discretionar si nu independenta. Nu poti sa ceri schimbarea procuroului care incomodeaza clientii politici, domnule ministru, nu poti sa ceri sa se scrie rau in raport pentru ca asa imi dicteaza realitatile politice. Daca vrem sa fim convingatori, atunci trebuie sa fim independenti şI nu discretionary, puternici şI bine pregatiti professional."
"In justitie se afla speranta natiunii⦠Oamenii politici au un ciclu de existenta relative scurt. Un judecator si un procuror servesc o viata interesele justitie spre deosebiee de politician care are valoare doar atat cat poate adduce voturi, unul maxim doua cicluri electorale. Justitia e garantia pacii sociale. Fac un apel la dvs, nu in calitate de sef stat, ci de membru csm: sa dam atentie criteriilor de performanta ale actului de justitie."
PUTEREA IA MINTILE. Traian Basescu a indemnat magistratii sa fie atenti la "abuzurile birocratiei" : Suntem la stadiul la care birocratia in unele zone se manifsta discretionar. Puterea de a fi in administratia de stat le ia unora mintile atat de tare incat cred ca-si pot permite sa blocheze investitii, sa puna firmele sa opreasca lucrul pentru ca asa vor doi birocrati, sa se ingropae in pamant sute de miliarde de lei, pentru ca asa au decis niste birocrati.Te opresti acum, pentru ca asa creau eu. I se pare ca fiind angajat al statului are puterea de a decide definitive. Acest lucru trebuie combatut si singura putere care poate sa o faca este justitia. Dincolo de lupta impotriva coruptiei, dincolo de a face dreptate celui care vine la justitie, cred ca justitia şI mai ales parchetele trebuie sa inceapa sa priveasca atent catre abuzurile birocratice.", a subliniat seful statului adaugand ca luni va depune la parchet o plangere pentru o astfel de actiune abuziva a birocratiei. In final, el i-a asigurat pe magistrate de simpatia si sprijinul prezidentiale: "Sunt acelasi sef de stat care va cauta sa inchida orice canal de influentare abuziva si ilegala a justitiei". (Violeta Fotache)
TENSIUNI. "Traim intr-un context politic tensionat, amintesc ca inclusive la Montecarlo, la Forumul CransMontana s-a subliniat acest aspect, cand singura institutie care a pastrat echilibrul a fost justitia. N-am fost atrasi in jocuri politice. Pastrati echidistanta şi aparati legea, aparand -0 va aparati si pe dumneavoastra". a spus şeful CSM, Anton Pandrea catre magistratii prezenti la eveniment. Procurorul general Laura Codruta Kovesi a indemnat la indeplinirea obligatiilor profesionale cu pasiune si nu cu patima. Nu inainte insa de a atentiona: "Cred ca in ultimul timp independenta magistratilor a fost pusa in discutie nu pentru a gasi solutii europene, ci ca o reactie la faptul ca anchetele procurorilor au atins si zone ce pana de curand erau considerate tabu. Raspunsul nostru la acest tip de abordare nu poate fi decat unul singur: calitatea actului de justitie".
APLAUZELE. Speech-ul care a primit cele mai multe si indeplungate aplauze a fost cel tinut de magistratul Lidia Bărbulescu, vicepresedintele Inaltei Curti de casatie si Justitie. "S-a clamat din diferite pozitii independenta justitiei, eu spun ca nu e vorba de clamat. Noi trebuie sa ne simtim independenti. Colaborarea cu celelalte puteri nu inseamna a abdici de la indepednenta. Sa se stie si aici, si la cei care dau indicatii ca in Romania justitia functioneaza, dar nu primim lectii nici de aici, nici din alta parte ce pedepse sa pronuntam, cum sa ne luptam sau nu cu coruptia. Hotarrile judecatatoresti nu reprezinta un gol pe care sa-l comentezi. Ele se executa, nu se discuta, dar ele trebuie sa fie in masura sa convinga si pe cel care a pierdut, ca a pierdut pe buna dreptate".