x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Klaus Iohannis a aprobat sporirea forțelor NATO în România. Detașamentul din Macedonia de Nord va fi dislocat la Caracal

Klaus Iohannis a aprobat sporirea forțelor NATO în România. Detașamentul din Macedonia de Nord va fi dislocat la Caracal

de Redacția Jurnalul    |    19 Dec 2022   •   13:27
Klaus Iohannis a aprobat sporirea forțelor NATO în România. Detașamentul din Macedonia de Nord va fi dislocat la Caracal

Klaus Iohannis a aprobat staționarea și operarea unui detașament NATO din Macedonia de Nord în România.

„În contextul conflictului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, SACEUR a propus și a primit sprijinul națiunilor aliate pentru inițierea unor măsuri de vigilență sporită pentru consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic. În acest sens și în concordanță cu deciziile adoptate la Summit-ul de la Madrid din 28 – 30 iunie, s-a hotărât extinderea prezenței forțelor aliate pe teritoriul țării noastre, ca răspuns la dinamica situației de securitate regională.
În urma discuțiilor bilaterale dintre autoritățile politice din România și din Macedonia de Nord, autoritățile politice macedonene au aprobat participarea la activitățile de vigilență sporită pe teritoriul României cu un detașament de infanterie și tehnică aferentă”, a transmis președintele Klaus Iohannis către Parlamentul României.

Aceasta se subordonează Brigăzii Multinaționale de Sud-Est și este dislocată în garnizoana Caracal pentru a participa la exerciții și activități de instruire în comun, precum și în cadrul operațiilor aliate.

„Informez Parlamentul României că am aprobat intrarea, staționarea și operarea detașamentului din Macedonia de Nord pe teritoriul României, în scopul îndeplinirii misiunilor subsumate consolidării posturii de descurajare și apărare a NATO”, anunță șeful statului. 

Ministrul Apărării va aproba eventuale modificări de personal, tehnică militară și perioada de dislicare în cadrul detașamentului macedonean, în funcție de necesitățile operaționale și de evoluția de securitate în regiune, cu informarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

×