x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Update - Klaus Iohannis: România susţine cu fermitate consolidarea NATO

Update - Klaus Iohannis: România susţine cu fermitate consolidarea NATO

31 Ian 2019   •   12:34
Update - Klaus Iohannis: România susţine cu fermitate consolidarea NATO
Sursa foto: presidency.ro

România susţine cu fermitate consolidarea Alianţei Nord-Atlantice, a declarat joi preşedintele Klaus Iohannis, după întâlnirea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
"Am reconfirmat, în dialogul cu secretarul general (Jens Stoltenberg - n.r.), angajamentul nostru clar de a rămâne un aliat nu numai puternic, dar şi de încredere. România (...) susţine cu fermitate consolidarea Alianţei. Este cea mai puternică alianţă care a existat vreodată, dar ca să rămână aşa este nevoie de multă muncă. Ne bazăm pe o relaţie transatlantică solidă, care este indispensabilă pentru securitatea şi prosperitatea spaţiului euroatlantic. România va continua să acţioneze ca furnizor de securitate şi stabilitate în regiune şi, evident, va continua să îşi îndeplinească toate responsabilităţile asumate, dintre care, în această perioadă, cea mai discutată este ceea ce se numeşte burden sharing, adică cheltuielile alocate pentru Apărare. România s-a angajat pentru 2% şi ne ţinem de această promisiune. O bună parte din aceşti bani merge, după cum am stabilit în CSAT, în modernizarea Armatei şi acest lucru a fost văzut, este văzut ca un exemplu pozitiv în NATO", a spus Iohannis, în conferinţa de presă comună cu secretarul general al NATO.

El a subliniat că România contribuie activ la consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare, atât pe teritoriul propriu, cât şi pe teritoriul altor state, dând ca exemplu Polonia.
"În acelaşi timp, România menţine o contribuţie substanţială la operaţiile şi misiunile aliate, şi aici exemplul cel mai elocvent este prezenţa noastră în Afganistan. În Afganistan suntem foarte prezenţi, militarii noştri sunt foarte respectaţi şi fac o treabă excelentă acolo. Toate aceste eforturi confirmă importanţa pe care o acordăm solidarităţii aliate şi unei abordări cuprinzătoare a riscurilor", a afirmat Iohannis.

Şeful statului a precizat că aceste contribuţii sunt absolut necesare în actualul context marcat de încălcări ale dreptului internaţional şi de utilizare a forţei militare, inclusiv în vecinătate.
"Procesul de adaptare a NATO la aceste noi realităţi este în desfăşurare şi trebuie să continue. O postură de descurajare şi apărare credibilă şi eficientă este esenţială pentru a răspunde ameninţărilor complexe. Obiectivul este asigurarea implementării depline a măsurilor convenite, prin efort colectiv şi de o manieră coerentă şi susţinută", a arătat Klaus Iohannis.
El a menţionat că apărarea pe Flancul Estic şi în regiunea Mării Negre trebuie să rămână o prioritate.

Preşedintele a menţionat că a discutat cu secretarul general al NATO şi despre progresele înregistrate în implementarea prezenţei aliate înaintate în regiune, precizând că pe baza acestora România va acţiona în continuare pentru consolidarea Brigăzii Multinaţionale de la Craiova, pentru asigurarea unei prezenţe constante a navelor aliate în Marea Neagră şi pentru stabilirea unor aranjamente militare de comandă şi control cât mai eficiente.
"Aceste măsuri fac parte dintr-o abordare strategică, pe termen lung, o abordare care priveşte întreaga regiune a Mării Negre, care este de o importanţă majoră pentru noi, dar prin implicarea noastră, prin efortul nostru am reuşit să facem pe toţi aliaţii să înţeleagă importanţa acestei regiuni a Mării Negre", a declarat şeful statului.
Klaus Iohannis a susţinut şi importanţa continuării unui sprijin activ al NATO pentru partenerii săi care sunt vizaţi de ameninţări, fie de natură convenţională, fie de natură hibridă.


Discuţiile dintre cei doi oficiali au vizat şi relaţia NATO - Uniunea Europeană.
"Amândoi suntem de părere că este nevoie: a) de o colaborare, cooperare strânsă; b) de o implicare şi de o parte şi de alta în proiecte care se completează reciproc şi nu se concurează reciproc. Noi credem că o abordare serioasă, de perspectivă, solidă este o abordare de tip complementar, care creează sinergii. Din poziţia de stat puternic, dedicat în egală măsură proiectului european şi consolidării în continuare a NATO, şi foarte important, a relaţiei transatlantice, România va valorifica toate oportunităţile pentru susţinerea dezvoltării Parteneriatului strategic între NATO şi Uniunea Europeană", a afirmat Klaus Iohannis. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: nato klaus iohannis