x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator La fiecare două zile, moare un om ars

La fiecare două zile, moare un om ars

de Diana Scarlat    |    02 Noi 2015   •   08:25
La fiecare două zile, moare un om ars
Sursa foto: Christian Silva/JURNALUL NATIONAL

Peste 2.120 de incendii au loc lunar în ţară, ceea ce înseamnă că zilnic ard 70 de case, spaţii comerciale sau industriale, păşuni sau mijloace auto. De la începutul anului au murit 138 de oameni şi au fost răniţi sau mutilaţi pe viaţă alţi 577.

Mentalitatea românească „lasă că merge şi aşa” a dus la drame care ar fi putut fi evitate dacă erau respectate nişte norme simple, de prudenţă. Statisticile de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă arată că un sfert din incendiile care au loc în locuinţe sunt cauzate de improvizaţii sau de instalaţii electrice defecte. Cum majoritatea cluburilor şi restaurantelor funcţionează cu improvizaţii fie la aparatura electrică, fie la izolarea fonică, nu e de mirare că au avut loc nenumărate incendii în aceste spaţii. Însă nu au fost morţi şi deci nicio autoritate a statului nu s-a sesizat. Acoperişul unui restaurant din strada Şelari a luat foc, podul clădirii s-a făcut scrum, din fericire, în urma incendiului nu s-au înregistrat victime. Deci nu a interesat pe nimeni. Un alt incendiu a avut loc pe Strada Franceză, la restaurantul unde luase masa în acea zi chiar şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Francs. Nu au fost morţi, din nou nicio autoritate a statului nu s-a deranjat să ia măsuri.

Infernul de la Giuleşti
Şase bebeluşi au murit şi alţi cinci au avut arsuri grave produse de focul care a izbucnit, pe 16 august 2010, în secţia de prematuri a maternităţii Giuleşti. Incendiul a pornit de la o priză şi un ştecher vechi, despre care personalul tehnic de specialitate a spus „merge şi aşa”. Cine este vinovat? După 5 ani de anchete și procese, doar asistenta Florentina Cârstea a mers la puşcărie pentru doi ani şi va plăti toată viaţa, alături de managerul mater¬nităţii şi de electrician, cele 4 milioane de euro stabilite de instanţă ca despăgubiri pentru familiile bebeluşilor. Şeful Serviciului Tehnic, cel responsabil de deficienţele din reţeaua elec¬trică, a decedat în timpul proceselor.

Trei torţe vii la Constanţa
Trei fete au ars de vii, după ce un incendiu a izbucnit în restaurantul Beirut, din Constanţa, locul în care lucrau. Alte patru persoane au suferit răni. Deşi a trecut mai mult de un an de la tragedie, autoritățile nu au reuşit să stabilească ce anume a provocat tragedia. Patronul restaurantului este cercetat penal sub control judiciar, nu pentru moartea celor trei tinere, ci doar pentrU că a modificat ilegal construcţia.

21.200 de incendii au avut loc de la începutul acestui an şi până la sfârşitul lunii septembrie. Dintre acestea în jur de 9.000 au fost de vegetaţie şi 4.400 de locuinţe care au luat foc, se arată într-o statistică realizată de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

La fiecare 20 de minute se produce o defla-g raţie care solicită intervenţia pompierilor
 

×