x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator La Iaşi, omagiu jurnalismului

La Iaşi, omagiu jurnalismului

de Maria Sârbu    |    29 Mar 2009   •   00:00
La Iaşi, omagiu jurnalismului

În 2009 se împlinesc 180 de ani de la apariţia primelor periodice în limba română. Cu acest prilej, la Iaşi va fi organizat între 2 şi 4 aprilie Congresul internaţional de istorie a presei.



Primul ziar în limba română l-a editat Ion Heliade-Rădulescu, la Bucureşti, la data de 8 aprilie 1829 - Curierul românesc. La nici două luni (1 iunie 1829), Gheorghe Asachi publica la Iaşi revista Albina românească. Cu toate acestea, unii cercetători susţin că actul de naştere a presei româneşti ar trebui identificat cu apariţia, la Braşov, în 1731, a Calendarului tipărit de dascălul Petcu Şoanul, motivând că şi acest fel de publicaţie "poate avea o anumită periodicitate", aşa cum se arată într-un studiu al profesorului Ilie Rad. O altă publicaţie, cea mai longevivă dintre primele în limba română, a fost Gazeta de Transilvania, apărută la 12 martie 1838 la Braşov. A supravieţuit, cu numeroase întreruperi, până în ianuarie 1945, fiind reluată după evenimentele din 1989. Gazeta a fost ctitorită de George Bariţ, sufletul ei fiind totuşi Iacob Mureşanu.

Congresul, desfăşurat la Universitatea "Petre Andrei" din Iaşi, la iniţiativa Asociaţiei Române de Istorie a Presei, va reuni peste 100 de participanţi - profesori, bibliotecari, cercetători, arhivişti, jurnalişti din România, Republica Moldova, Austria, Bulgaria şi Ucraina. Toţi aceştia reprezintă 31 de universităţi, 11 biblioteci publice, 10 instituţii mass-media, trei muzee, trei asociaţii profesionale, precum şi institute ale Academiei Române, Arhivele Naţionale sau Ministerul Educaţiei. Prezentarea comunicărilor ştiinţifice va avea loc în atelierele tematice: "Istoria presei. Particularităţi metodologice în cercetarea domeniului" şi "Rolul şi locul presei în societatea românească".

Vicepreşedintele Asociaţiei române de istorie a presei, Marian Petcu, afirmă că la congres va fi omagiată memoria pionierilor jurnalismului românesc şi se va face bilanţul proiectului "Istoria presei din România în date". Va avea loc şi Adunarea generală a Asociaţiei române de istorie a presei, urmând să fie lansate cărţi şi reviste de specialitate. Titlurile comunicărilor ştiinţifice anunţate în program fac referire atât la istoria presei, cât şi la rolul mass-media în diferite perioade ale societăţii, la tendinţele şi evoluţiile presei culturale de-a lungul timpului. Vor fi prezentate studii de caz, diverse observaţii metodologice.

×
Subiecte în articol: observator presei