x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator La judecată cu Garda!

La judecată cu Garda!

de Gabriela Mladin    |    07 Sep 2009   •   00:00



Conducerea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia a anunţat că va da în judecată Garda Financiară Gorj, întrucât susţine că lipsa constatată de comisari la una dintre exploatările miniere, respectiv 2,5 milioane de tone de cărbune, este ireală.

Directorul general al SNLO, Daniel Burlan, s-a arătat furios pe faptul că o astfel de notă "scapă" în presă înainte de a-i fi înmânată. Burlan a aflat de conţinutul raportului de control din articolul publicat sâmbătă de Jurnalul Naţional. În urmă cu două zile, Garda Financiară din Gorj anunţase că un control al documentelor la Exploatarea Minieră Motru arată o lipsă de 2,5 mili­oa­ne tone de cărbune, ceea ce înseamnă un prejudiciu adus statului de peste 34 mi­lioane de euro.

Comisarii Gărzii au susţinut "negru pe alb" că cele 2,5 mili­oane de tone de cărbune nu pot fi justificate, în sensul că această cantitate lipseşte din depozite, regăsindu-se doar în documente. Conform notei, registrele de la cele două cariere ale exploatării arată că s-a înregistrat o cantitate de cărbune, în timp ce documentele de la EM Motru, care apoi au fost înainte la SNLO, arată înregistrată o altă cantitate de cărbune. De fapt, comisarii au făcut verificări încrucişate. Ei au luat consumul de utilaje cu care se realiza producţia de cărbune, inclusiv la cele închiriate, şi, pe baza acestor informaţii, au constatat un consum mare ca fiind echivalentul a 2,5 milioane de tone de cărbune.

"Am decis să dăm în judecată pe cei care au făcut o astfel de constatare şi vom depune chiar plângere penală împotriva lor, întrucât la mijloc este vorba despre o interpretare greşită a unor documente. Este absurd şi imposibil să descopere o astfel de cantitate lipsă. Confirmăm faptul că la EMC Motru are loc o anchetă privind neconcordanţele depistate în cursul lunii iunie a.c. de conducerea exploatării miniere între stocul faptic şi cel scriptic, atât în depozitul de la Cariera Lupoaia, cât şi în depozitul Carierei Roşiuţa. În paralel a avut loc şi o anchetă internă a SNLO, care a constatat că a existat o diferenţă în minus de 104.000 de tone în depozitul de la Lupoaia şi 46.000 de tone în depozitul Carierei Roşiuţa, diferenţe cauzate de raportări eronate.

În urma anchetei interne a SNLO au fost deja luate măsuri disciplinare cu persoanele găsite vinovate, iar presa a fost informată în mod transparent cu privire la acestea", a declarat Burlan.


SNLO A AFLAT DIN PRESĂ DESPRE LIPSA DIN DEPOZITE
Daniel Burlan a mai menţionat că nu i se pare normal ca informaţiile de la Gardă să apară înainte în presă şi apoi la el pe birou. "Suntem surprinşi că re­pre­zen­tanţii Gărzii Financiare Gorj au dat publicităţii rapoarte preliminare fără a solicita un punct de vedere reprezen­tan­ţilor SNLO înainte de finalizarea expertizelor tehnice de specialitate iniţiate de organele de anchetă ce vor lămuri situa­ţia. Cei care vehiculează falsul prejudiciu de 2,5 milioane de tone îşi bazează calcu­lul în mod eronat pe registrele întocmite la dispecerat pe baza comunicărilor verbale ale şefilor de excavatoare privind ora de pornire şi respectiv de oprire a utilajelor, când în mod normal producţia rezultată este raportată în baza măsu­ră­to­rilor topografice, raportărilor geologice ale frontului de lucru şi ale depozitelor de cărbune. Dar, dincolo de aceste neconcordanţe regretabile, ţinem să asigurăm opinia publică de faptul că din depozitele SNLO nu lipsesc milioane de tone de cărbune, aşa cum se vehiculează, şi avem convingerea că experţii vor demonstra acest lucru", se arată într-un comunicat de presă înaintat de SNLO imediat ce Jurnalul Naţional a publicat informaţiile.  

De cealaltă parte, comisarii Gărzii Financiare susţin că ceea ce au avut de declarat se regăseşte în raportul de control, respectiv lipsa cărbunelui evaluată la peste 141 milioane de lei, adică 34 milioane de euro. Raportul a ajuns, în final, pe masa poliţiştilor, care au început deja ancheta.

×
Subiecte în articol: observator