x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Legea pentru înființarea Registrului traficanţilor de droguri a fost promulgată

Legea pentru înființarea Registrului traficanţilor de droguri a fost promulgată

de Redacția Jurnalul    |    25 Mar 2024   •   16:30
Legea pentru înființarea Registrului traficanţilor de droguri a fost promulgată

Legea care prevede înfiinţarea Registrului traficanţilor de droguri a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. „Un pas important în bătălia pe care întreaga societate românească o poartă împotriva fenomenului drogurilor”, spunea Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru promulgarea Legii privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni din sfera traficului de droguri, precum şi pentru completarea Legii nr. 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare.

Legea a fost aprobată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, la sfârșitul lunii februarie, cu 246 de voturi „pentru” și două abțineri.

„Am iniţiat acest proiect, împreună cu colegi din PNL, din nevoia de a avea un instrument cu rol în prevenirea şi combaterea traficului de droguri. Mai ales că sunt traficanţi care recidivează. Registrul reprezintă un mijloc de cunoaştere, supraveghere şi identificare operativă a persoanelor care au comis infracţiuni din sfera traficului ilicit de droguri, precum şi a celor au efectuat fără drept operaţiuni cu substanţe psihoactive sau pretinzând că deţin autorizaţie”, susţinea Alina Gorghiu.

Conform acesteia, este vorba de o bază de date cu ajutorul căreia poliţia va putea să verifice „unde sunt traficanţii, ce fac, ce serviciu au, cu cine intră în contact, dacă sunt la un festival sau dacă stau în preajma şcolilor”.

„În funcţie de pedeapsă, persoanele vor fi înscrise în registru între 5 şi 20 de ani. În această perioadă, poliţia va putea şti unde există riscul ca persoana vizată să vândă din nou droguri”, adaugă ministrul Justiţiei.

Alina Gorghiu mai precizează că, în România, consumul şi traficul de droguri sunt pe un trend ascendent, iar statisticile arată că anul trecut au fost confiscate peste 1,1 tone de droguri.Conform acesteia, este vorba de o bază de date cu ajutorul căreia poliţia va putea să verifice „unde sunt traficanţii, ce fac, ce serviciu au, cu cine intră în contact, dacă sunt la un festival sau dacă stau în preajma şcolilor”.

„În funcţie de pedeapsă, persoanele vor fi înscrise în registru între 5 şi 20 de ani. În această perioadă, poliţia va putea şti unde există riscul ca persoana vizată să vândă din nou droguri”, adaugă ministrul Justiţiei.

Alina Gorghiu mai precizează că, în România, consumul şi traficul de droguri sunt pe un trend ascendent, iar statisticile arată că anul trecut au fost confiscate peste 1,1 tone de droguri.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: lege traficanti