x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Liber spre urne

Liber spre urne

04 Mar 2005   •   00:00

OBSERVATOR
REPUBLICA MOLDOVA - Il vor confirma legislativele pe Voronin in fruntea tarii? Moldovenii isi vor alege duminica o noua componenta a Parlamentului. Cetatenii cu viziuni proeuropene si fortele democrate asteapta acest eveniment de patru ani in speranta ca vor reusi sa inlocuiasca actuala guvernare comunista.
VITALIE CALUGAREANU - Chisinau

SUSPANS. Presedintele Vladimir Voronin nu mai este sigur de victorie
Potrivit sondajelor, in viitorul Legislativ moldovean vor accede doar trei formatiuni politice. Este vorba despre Partidul Comunistilor, condus de actualul presedinte, Vladimir Voronin, blocul centrist "Moldova Democrata", condus de primarul de Chisinau, Serafim Urechean si Partidul Popular Crestin Democrat, condus de Iurie Rosca.

Desi la alegerile parlamentare din 2001 au ajuns la putere datorita sprijinului din partea Kremlinului, in ultimul an de guvernare comunistii au cazut in dezgratia autoritatilor de la Moscova, mai ales dupa ce presedintele moldovean a refuzat sa semneze asa-numitul "Memorandum Kozak" care prevedea federalizarea Republicii Moldova. Voronin a refuzat sa semneze documentul respectiv din cauza unei prevederi care stabilea stationarea trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova si in urmatorii 20 de ani. Abandonat de Rusia, Voronin s-a vazut nevoit sa se apropie de Occident si Uniunea Europeana (UE), semnand chiar la inceputul acestei cu Uniunea Europeana un plan de actiuni menit sa apropie Republica Moldova de UE.

NEMULTUMIRI. In acelasi timp, Federatia Rusa este nemultumita de introducerea unor restrictii de ordin economic impotriva Transnistriei. Pentru a tempera actiunile antiseparatiste ale administratiei de la Chisinau, Duma de Stat a Rusiei a cerut Guvernului rus sa anuleze avantajele fiscale si vamale de care se bucura pana in prezent Chisinaul.

In ultima vreme, presa independenta de la Chisinau a adus mai multe dovezi ce confirma complicitatea dintre blocul centrist "Moldova Democrata" si unele forte politice de la Moscova. Mai mult decat atat, potrivit presei de la Chisinau, liderul acestui bloc politic, Serafim Urechean, a avut mai multe intalniri conspirative cu liderul transnistrean, Igor Smirnov, pe care, intre altele, niciodata nu l-a vorbit de rau.

OBSERVATORI. A treia formatiune care ar putea accede in viitorul Legislativ este Partidul Popular Crestin Democrat in favoarea caruia voteaza, de regula, intelectualitatea, tinerii si cetatenii care se considera romani. Rezultatele ultimelor trei scrutine parlamentare au aratat ca popularitatea acestei formatiuni politice este intr-o usoara crestere. Cu toate acestea, observatorii independenti sunt de parere ca crestin-democratii nu vor avea in viitorul Parlament mai mult de 20 de mandate din cele 101. De fapt, potrivit acelorasi observatori, la alegerile de duminica s-ar putea ca nici o formatiune politica sa nu obtina majoritatea de doua treimi necesara pentru alegerea sefului statului. In acelasi timp, atat centristii lui Serafim Urechean, cat si crestin-democratii lui Iurie Rosca au exclus categoric o alianta post-electorala cu comunistii pentru alegerea sefului statului.
×
Subiecte în articol: observator