x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Liberalizarea preţului gazelor pentru industrie a fost prelungită cu un an, până la 31 decembrie 2015

Liberalizarea preţului gazelor pentru industrie a fost prelungită cu un an, până la 31 decembrie 2015

07 Aug 2013   •   15:35
Liberalizarea preţului gazelor pentru industrie a fost prelungită cu un an, până la 31 decembrie 2015
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Piaţa gazelor pentru clienţii noncasnici va fi liberalizată până la 31 decembrie 2015, măsura fiind agreată de reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), informează agerpres.ro.

"Măsura este în acord cu Legea 123 (Legea 123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale - n.r.), care prevede că liberalizarea pentru noncasnici se va face până în 2014, cu posibilitate de prelungire dacă există diferenţe semnificative între preţul gazelor de import şi cele de producţie internă. Aceasta pentru a nu avea salturi nesustenabile de preţ la finalul perioadei. S-a pus problema: dacă la 1 octombrie 2014 se constată că diferenţa este prea mare? Aşa că am căzut de acord să continuăm să mergem pe tabelele existente, dar să precizăm că liberalizarea poate fi făcută până la 31 decembrie 2015", a afirmat Havrileţ.

Potrivit acestuia, o decizie finală privind extinderea în 2015 a termenelor de liberalizare a pieţei se va lua în cursul anului 2014, în funcţie de preţurile care vor fi la acea vreme pe pieţele internaţionale.

"În prezent, preţul de import este în jur de 390 de dolari pe mia de metri cubi, iar cel al gazelor de producţie internă este de 196 de dolari pe mia de metri cubi, deci diferenţa este de la simplu la dublu", a adăugat preşedintele ANRE.

El a mai spus că, pentru clienţii casnici, termenele din calendarul privind liberalizarea pieţei gazelor nu s-au modificat, astfel că piaţa va fi complet liberalizată la finele anului 2018.

Legea 123/2012 prevede "furnizarea gazelor naturale la preţ reglementat şi în baza contractelor-cadru până la 31 decembrie 2014 pentru clienţii noncasnici, cu excepţia cazului în care la această dată se constată existenţa unei diferenţe semnificative între preţul de comercializare a producţiei interne şi preţul european de import, care ar putea periclita stabilitatea pieţei, situaţie în care termenul se prelungeşte până la 31 decembrie 2015; furnizarea gazelor naturale la preţ reglementat şi în baza contractelor-cadru până la 31 decembrie 2018 pentru clienţii casnici".

Aproximativ 25% din consumul de gaze al României provine din import.

Calendarul de eliminare a preţurilor reglementate la gaze pentru consumatorii noncasnici (industriali) prevede o scumpire de 3% la 1 octombrie 2013, iar, pe parcursul anului viitor, sunt prevăzute majorări de 4% la 1 ianuarie, de 5% la 1 aprilie, de alte 5 procente la 1 iulie şi de 4% la 1 octombrie 2014.

Preşedintele ANRE a declarat, la mijlocul lunii iulie, că analizează posibilitatea ca, la 1 octombrie 2013, scumpirea să fie mai mică decât cea din calendar de 3%.

×
Subiecte în articol: liberalizare pret gaze pret gaze