x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lichidatoarea Călăraşiului - 400 de oameni aruncaţi în stradă fără motiveţie

Lichidatoarea Călăraşiului - 400 de oameni aruncaţi în stradă fără motiveţie

de Diana Scarlat    |    05 Feb 2008   •   00:00
Lichidatoarea Călăraşiului - 400 de oameni aruncaţi în stradă fără motiveţie

Sute de şomeri, creşterea preţurilor la construcţii în toată ţara şI monopol bulgar. Acestea ar fi consecinţele falimentului forţat al fabricii de cofraje de lemn de la CălăraşI, SC Romply Prod SRL. Iar mâine se decide soarta tuturor la Tribunalul Călăraşi.



Sute de şomeri, creşterea preţurilor la construcţii în toată ţara şI monopol bulgar. Acestea ar fi consecinţele falimentului forţat al fabricii de cofraje de lemn de la CălăraşI, SC Romply Prod SRL. Iar mâine se decide soarta tuturor la Tribunalul Călăraşi.


SC Romply Prod SRL, firma care furnizează aproape jumătate din cofrajele necesare construcţiilor din România, riscă să fie închisă în urma unei hotărâri judecătoreşti fără motivaţii. Asta ar însemna creşterea preţurilor la cofraje, deci şI la construcţii. ŞI monopolul firmei bulgăreşti "Lessoplast”, cu acelaşI profil. Firma este membru al Asocialţiei Producătorilor de Placaj Europeni şi îşi desface produsele în numeroase ţări.


LUPTA CU TRIBUNALUL. După nenumărate procese la Tribunalul CălăraşI şi la Curtea de Apel Bucureşti, după protestele de stradă din februarie 2007 ale muncitorilor, fabrica a scăpat până acum, dar de mâine se poate declara falimentul, cu toate că anul 2007 a fost unul cu profit. Firma are acum o datorie de 22 de milioane de euro la banca Reiffeisen, creditor care are tot interesul să-şi recupereze banii, deci sprijină activitatea firmei. Există şi un investitor care încearcă să achiziţioneze fabrica, anume compania americană Harvard Management Company, care deja şi-a făcut o strategie completă de reorganizare. "Harvard doreşte să achiziţioneze terenurile inundate de lângă oraş şi să facă plantaţii de plopi care urmează a fi prelucraţi la fabrică, spune conducerea firmei. Dar tribunalul a declarat faliment chiar cu trei zile înainte de a se încheia contractul de achiziţie, în şedinţa din 14 decembrie 2007. "Informaţiile probabil au răsuflat pe plan local şI au afectat interesele unora”, declară Dorel Cioacă, administratorul special de insolvenţă, stabilit de banca creditoare, Reiffeisen.


FALIMENT FORŢAT. "Judecătoarea Neluţa Tudorache a dat decizia de faliment fără să dea o motiveţie şi fără să aibă o bază reală, împotriva dorinţei creditorilor, împotriva tuturor, deşi legea nu-i permite, în 14 decembrie. Noi am aflat de ea în 19. A făcut şi aici ilegalităţi, ca dovadă că i-a respins-o Curtea de Apel, în 16 inauarie provizoriu şi în 4 februarie a suspendat-o definitive şI irevocabil.”, mai spune administratorul. "Acum încearcă o a doua cale după suspendare, să o submineze în interior, să schimbe administraţia şi să o pună pe lichidatoare să o declare în faliment voluntar. I-a pus pe ăştia de la finanţe să facă o cerere şi o să decideă s-o pună pe Nicoleta Hârşescu, cea care apare în toate procesele acestei judecătoare. Indiferent ce ia, ea câştigă mereu. Domne, e de "Dosarele X”. Ca judecător şI ca lichidator trebuie să salvezi creditorii.”, declară Cioacă. Până acum nu se ştiu motiveţiile pentru care s-a luat hotărârea judecătorească. Iar reprezentanţilor firmei SC Romply Prod SRL li s-a spus că judecătorul nu a avut timp să le redacteze. Cei aproape 400 de angajaţi ai fabricii organizează mâine un marş de protest în oraş, pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra problemelor pe care le are fabrica.


×
Subiecte în articol: observator