Deciziile mai multor instanţe din ţară, printre care se află şi Tribunalul Vâlcea, prin care au fost admise contestaţiile unor categorii de bugetari împotriva reducerii cu 25% a salariilor au generat o reacţie fără precedent. Deşi aceste soluţii ale instanţelor de judecată nu sunt definitive şi irevocabile şi cu toate că singurele în măsură să se pronunţe dacă soluţiile sunt corecte sau nu sunt doar instanţele ierarhic superioare celor care s-au pronunţat, secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Lidia Barac, s-a trezit să ceară sancţionarea disciplinară a magistraţilor în cauză. Aceasta a trimis la sfârşitul săptămânii trecute la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) o asemenea solicitare, pe motiv că judecătorii nu ar fi respectat deciziile Curţii Constituţionale a României(CCR) privind chestiunea reducerii salariilor bugetarilor cu 25%.
Acţiunea Lidiei Barac a generat recţii dure. Uniunea Naţională a Judecătorilor(UNJR), Asociaţia Magistraţilor din România(AMR)şi Asociaţia Procurorilor din România(APR) cer, la rându-le sancţionarea Lidiei Barac cu excluderea din magistratură pentru intruziunea în actul de justiţie. Asociaţiile profesionale arată că Lidia Barac a încălcat dreptul la un proces echitabil pe care îl are orice cetăţean al României, deci şi bugetarul rănit în dreptul lui salarial. “Ca secretar de stat, parte a puterii executive, aveaţi obligeţia de a vă abţine de la orice acţiuni ce pot fi resimţite ca mijloace de presiune, intimidare sau influenţare, directă sau indirectă, asupra unor procese în curs de judecată. Aveaţi obligeţia de a vă abţine de la orice acţiune ce ar putea crea părţilor temerea că nu vor avea parte de o judecată imparţială, independentă şi în condiţii de egalitate de tratament .Ca judecător, v-aţI încălcat o obligaţie fundamentală: aceea de a apăra independentţa Justiţiei”, susţine UNJR.
AMR şI APR califică acţiunea Lidiei Barac drept “o gravă ameninţare la adresa independentţei puterii judecătoreşti, judecătorul fiind constrâns a se pronunţa în cauzele supuse judecăţii, sub spectrul sancţionarii sale disciplinare. Prin acţiunea Lidiei Barac, judecătorul devine un simplu executant administrative, iar activitatea de judecată o simplă parodie. AMR şI APR vor sesiza şI Comisia Europeană cu privire la acest fapt şI cer CSM-ului să ia măsuri ferme.
Lidia Barac a precizat că a trimis CSM-ului solicitarea de a analiza prin prisma nerespectării deciziilor Curţii Constituţionale a României(CCR) privind chestiunea reducerii salariale, după ce vreo două instanţe din ţară în afară de Tribunalul Vâlcea, pronunţaseră decizii de admitere a contestaţiilor bugetarilor nemulţumiţi. De precizat că în motivarea verdictului Tribunalului Vâlcea prin care a fost declarată nelegală reducerea salarială cu 25%, judecătorii arată că atunci când deciziile CCR încalcă normele Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, magistratul român este obligat să aplice CEDO.
Atât solicitarea de la Ministerul Justiţiei privind sanţionarea disciplinară a judecătorilor care s-au pronunţat în aceste cazuri, cât şi cele de la asociaţiile profesionale privind sancţionarea doamnei Lidia Barac au ajuns la CSM. “În limita competenţelor, se fac verificări prin Inspecţia Judiciară, iar rezultatul lor va fi făcut public”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al CSM, judecătoarea Cecilia Morariu.