x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Litoralul azi

Litoralul azi

09 Aug 2005   •   00:00
Litoralul azi

Vara, "sezonul" sifilisului

Medicii specialisti ai Directiei de Sanatate Publica din Constanta au ajuns la concluzia ca turismul din lunile de vara determina, toamna, o crestere a incidentei sifilisului, pentru ca bolnavul nu este depistat imediat ce a contractat boala, ci in lunile urmatoare.

VREMEA
  • Aer min.23max.26°C
  • Apa marii 21°... 24°C

    MAINE (miercuri) Vremea va fi frumoasa si se va incalzi usor. Cerul va fi variabil, iar vantul va sufla slab pana la moderat.
  • Maxime: 24… 27°C.
  • Minime: 18… 20°C.
  • Apa marii: 21... 24°C.

    POIMAINE (joi) Vremea se va incalzi. Cerul va fi variabil, iar ziua, izolat, va ploua si vor fi descarcari electrice.
  • Maxime: 26… 28°C.
  • Minime: 18… 20°C.
  • Apa marii: 22... 25°C.
  • MAMAIA
    Peste 1.400 de autovehicule parcate neregulamentar, pe spatiul verde din statiunea Mamaia, au fost surprinse de aparatele de fotografiat ale autoritatilor. Numerele de inmatriculare ale masinilor vor fi comunicate serviciilor de evidenta informatizata a persoanei, in vederea identificarii proprietarilor. Acestia vor plati amenzi cuprinse intre 2 si 5 milioane de lei.

    CONSTANTA
    Medicii specialisti ai Directiei de Sanatate Publica din Constanta au ajuns la concluzia ca turismul din lunile de vara determina, toamna, o crestere a incidentei sifilisului, pentru ca bolnavul nu este depistat imediat ce a contractat boala, ci in lunile urmatoare. In aceasta privinta, Constanta este recunoscuta ca avand o incidenta foarte ridicata, cei mai expusi fiind tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 23 de ani.

    COSTINESTI
    Valurile pot reprezenta o capcana pentru cei care nu stiu sa inoate sau care sufera de diverse boli. Din aceasta cauza, cazurile de inec s-au inmultit. Numai week-end-ul trecut, marea si-a luat ca tribut vietile a patru oameni. La Navodari, Alexandru C., de 20 de ani, din Bucuresti, a intrat in apele marii ca sa faca o baie si s-a inecat. De asemenea, Alin Decebal, din Vaslui, s-a inecat la Costinesti. O alta persoana s-a inecat in dreptul plajei "Solar" din statiunea Eforie: este vorba despre Ioan Liviu, din Radauti. Iar Bogdan S., de 27 de ani, din Tulcea, a intrat in apele marii cu o saltea pneumatica si nu s-a mai intors la mal.

    MANGALIA
    Atat hotelurile din Mangalia, cat si cele din Saturn, statiune aflata in vecinatatea orasului, au la ora actuala un grad de ocupare intre 80% si 100%. Turistii sunt veniti din toata tara, atat la tratament, cat mai ales la Festivalul Callatis. Motiv pentru care agentii comerciali profita si comercializeaza tot felul de produse la preturi cat mai atragatoare. Astfel, in magazinele si la tarabele din Mangalia si Saturn sunt reduceri la haine de pana la 50%. Un tricou costa 40.000 de lei, iar pretul la o rochie de vara variaza intre 50.000 lei si 120.000 de lei. Si la mancare preturile sunt avantajoase. Cu 20.000 de lei se pot cumpara o bere si un suberek cu branza. O portie de cartofi prajiti costa 20.000 de lei, iar snitelul, 30.000 de lei.

    CUM NE MAI DISTRAM
    NEPTUN. Statia de parcare a trasurilor se afla in apropierea Complexului Balnear "Doina". O calatorie intre statiunile Neptun si Olimp costa 100.000 de lei, iar pentru o plimbare prelungita pana la Mamaia dai 300.000 de lei. Preturile au scazut mult fata de anul trecut, vara aceasta reprezentand echivalentul unei plimbari cu taxiul.

    VENUS. In cadrul Turneului "Jidvei" de pe Litoral, trupa Proconsul va concerta azi, de la ora 21:00, in statiunea Venus, la "Carul cu Scoici". Iar la data de 10 august, aceeasi trupa, condusa de Bodo, ginerele lui Traian Basescu, va concerta in statiunea Mamaia, la Hotel Central, tot de la ora 21:00.

    MAMAIA. Cu doar 50.000 de lei, puteti face o plimbare cu telegondola din Mamaia. In doar patru minute, cat dureaza calatoria, turistii strabat jumatate din plaja statiunii, mai exact patru kilometri. Desi se asteapta la cozi interminabile, lumea prefera aceasta varianta de transport pentru a scapa de plimbarile pe jos, in arsita soarelui.

    CONSTANTA. Muzeul National de Istorie si Arheologie Constanta si Edificiul Roman cu Mozaic se afla in Piata Ovidiu nr. 12 si prezinta marturii arheologice de la cele mai vechi urme de viata omeneasca de pe teritoriul Dobrogei si pana in epoca noastra. Printre exponatele celebre, care pot fi admirate, se numara si "Ganditorul de la Hamangia", "Femeie Sezand", statuile "Zeita Fortuna" si "Zeul Pontos", precum si statuia "Sarpele fantastic Glykon". Pavimentul cu mozaic are o suprafata de 2.000 mp, din care, in prezent, se pastreaza doar 700 mp. In sezon este deschis zilnic intre orele 8:00 si 20:00. Tarifele sunt de 100.000 de lei pentru adulti si de 50.000 de lei pentru copii, pentru vizitarea ambelor obiective.
    ×
    Subiecte în articol: observator