x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Litoralul azi

Litoralul azi

de Miruna Mihalcea    |    02 Aug 2005   •   00:00
Litoralul azi

Marea intrebare a zilei

Stiati ca, daca stati la soare dupa ora 14:00, creste riscul de a face cancer?

VREMEA
  • Aer min.27/max.31°C
  • Apa marii 22°... 25°C

    MAINE (miercuri) Dupa-amiaza, izolat, vor fi averse, descarcari electrice si intensificari ale vantului.
  • Maxime: 27… 29°C.
  • Minime: 18… 21°C.
  • Apa marii: 21... 24°C.

    POIMAINE (joi) Vremea va fi calda, iar cerul va fi variabil. Va ploua doar izolat.
  • Maxime: 27… 31°C.
  • Minime: 19… 22°C.
  • Apa marii: 22... 24°C.
  • NAVODARI
    Catinca din Valea Jiului are doar 18 ani si… nici o grija. "Sincera sa fiu, astept tot anul sa vin la mare. Nu-ti mai spun cat ma chinuiesc sa slabesc si alte alea, ca sa ce, de fapt si de drept? Ca sa nu pot profita de soare ca lumea, ca iese una la televizor si zice sa ne-ascundem prin case?! Sa nu stea ea, daca nu vrea, ca are copii. Eu am chef sa ma bronzez, d-aia am venit."

    MAMAIA
    La doar 34 de ani, Mihai a tras deja o sperietura groaznica. "Obisnuiam sa vin cu sotia la mare, an de an. La noi, la lucru, se dau bilete prin sindicat si cu cateva milioane traiam boiereste la Mamaia… Doar ca am patit-o acu’ doi ani de-am zis ca nu mai pun piciorul cat oi trai. Nevasta-mea statea la soare toata ziua, de parc-ar fi fost in competitie cu cineva. Ei, si s-a umplut toata de pete, iar medicii o dadeau la sigur ca-i cancer cu care s-a ales din pricina soarelui puternic. Am crezut ca-nnebunesc. Acum marea pentru mine inseamna soare doar in apa, restul la umbrelute!"

    EFORIE NORD
    Mirabela din Cluj a auzit de riscurile pe care si le asuma oricine sta la soare cand e arsita mai apriga. Insa, pe de alta parte, s-a si saturat de tot soiul de sfaturi alarmiste. "Ba ca m-aleg cu cancer daca am chef sa vin la mare in vancanta, ba ca fac nu stiu ce indigestie daca mananc la terasa ori ca iau ciuperci daca ma spal cu prosoapele de la hotel. Nu mai zic de povestea cu ochelarii de soare, care cica sunt prosti, ca au dioptrii… ma rog. Cert e ca, daca ar fi sa ma iau dupa ei, s-ar duce naibii si concediu si tot."

    COSTINESTI
    Elena din Bacau nici nu vrea s-auda de plaja dupa ora 11:00. E genul de persoana foarte grijulie cu sanatatea si aspectul ei. "Mi-am propus sa arat excelent cand ma-ntorc acasa. Vreau sa am pielea ciocolatie. Oricum, de-aia stau si vreo luna pe litoral, ca sa am timp. Nu fac plaja decat dimineata foarte devreme si seara dupa ora 17:00. N-am chef sa arat ca racu’ si dup-aia sa nu ma mai pot misca. Plus ca nu e genul meu sa port haine lalai, si-atunci e clar c-as innebuni in hainele mele mulate…"

    NEPTUN
    Constantin din Arges are copii si avertizarile medicilor il intereseaza foarte mult. De fapt, ne-arata si cateva pliante luate de pe la comerciantii de pe plaja, in legatura cu cremele si solutiile de protectie impotriva razelor ultraviolete. "Cand eram tanar, numai eu cu nevasta, stateam la plaja cat era ziua de lunga. Acum, cu copiii trebuie sa ai mult mai multa grija. Daca ar fi dupa ei, n-ar mai iesi din apa, dar ei oricum au un program pe care trebuie sa-l respecte: somnul de dupa-amiaza, mese sanatoase si la ore fixe. Deci e clar ca vrem, nu vrem, evitam orele de arsita."

    MANGALIA
    Am nimerit si un medic. Culmea e ca Simona din Bucuresti motaia la soare taman cand e cel mai periculos. "Ei, m-ati prins acum, ce sa fac? Noroc ca nu ma vad copiii. Ei sunt cu gasca, in alta statiune, si i-am batut la cap sa nu stea pe plaja la ora asta. Da’ uite ca nici macar eu n-ascult de mine! Cunosc foarte bine riscurile, dar m-am luat cu valul, cu placerea de a fi in alta parte decat la serviciu. Si mai e ceva. Atata grija am, ca medic, sa fac totul mereu ca la carte, ca uneori imi vine sa fac pe dos, numai ca sa simt ca-s om si nu doar un robotel care traieste dupa reguli stricte."

    CUM NE DISTRAM
    VENUS. In aceasta statiune, turistii beneficiaza de o noua facilitate. Este vorba despre piscinele catorva hoteluri si complexuri particulare, umplute cu apa sulfuroasa. Specialistii recomanda astfel de bai de cateva ori pe zi, ele reprezentand un tratament balnear excelent pentru persoanele care sufera de reumatism.

    NEPTUN. In cadrul turneului estival din vara anului acesta, membrii trupei Proconsul sustin concerte in toate statiunile de pe litoral. Turneul cuprinde in total 18 aparitii live, iar ultimul concert este programat pentru data de 12 august, in statiunea Neptun.

    EFORIE NORD. In sfarsit, parintii pot sta linistiti. Statiunea Eforie Nord asigura modalitati de distractie din belsug pentru cei mici. De exemplu, pentru 30.000 de lei, copiii pot juca "Game boat", adica vaporase teleghidate in piscine special amenajate. Si nu oricum. Distractia va fi cu atat mai mare cu cat micutii se lanseaza cu sapte vaporase intr-un concurs care dureaza trei minute. Cine trece primul linia de sosire se alege si cu un premiu.

    COSTINESTI. Turistii din Costinesti s-au obisnuit deja cu bezna. Si asta nu neaparat pentru ca sunt pasionatii plimbarilor nocturne pe plaja, ci din cauza penelor de curent devenite deja obisnuinta. Prilej taman bun pentru turistii care n-au chef sa-si achite consumatia, iar pentru comercianti, un adevarat motiv de panica. Curentul electric se intrupre de obicei exact atunci cand terasele sunt intesate de turisti infometati, iar chelnerii nu mai stiu care pe la ce intrare sa stea de paza, nu care cumva sa fie nevoiti sa achite consumatiile din propriile lor buzunare. Dar nu numai Costinestiul ramane aproape seara de seara fara curent. Si Mamaia, statiune de lux, sufera de acelasi inconvenient. Pentru ca lucrurile par a fi scapat de sub control, reprezentantii constanteni ai "Electrica" SA dau vina pe patronii teraselor, care depasesc limitele admise in privinta consumului de energie electrica.
    ×
    Subiecte în articol: observator soare