x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Liturghiile din Postul Mare

Liturghiile din Postul Mare

de Daniela Cârlea Şontică    |    21 Feb 2010   •   00:00
Liturghiile din Postul Mare

Perioada Postului Mare este una specială din punct de vedere al eforturilor credincioşilor de a se abţine de la mâncăruri de frupt şi în general de la păcate. Însă este ceva deosebit şi în privinţa slujbelor bisericeşti, deoarece avem parte de trei feluri de Liturghie în această perioadă: a Sfântului Ioan Gură de Aur, a Sfântului Vasile cel Mare şi a Darurilor mai înainte sfinţite.



RĂSTIMPURI LITURGICE
Liturghia este acea slujbă în cuprinsul căreia sunt puse înainte Cinstitele Daruri - pâinea şi vinul anume pregătite de preot - şi sunt prefăcute la rugăciunea slujitorului, prin darul lui Dumnezeu, în Trupul şi Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos cu care se împărtăşesc credincioşii.

Sfânta Liturghie este întemeiată de Iisus la Cina cea de Taină. Atunci, El a luat pâinea în mâinile Sale, a binecuvântat, a frânt şi a dat ucenilor Săi şi a zis: "Luaţi, mâncaţi, acesta este trupul Meu care se frânge spre iertarea păcatelor". După aceea a binecuvântat şi paharul cu vin şi a zis: "Beţi dintru acesta toţi, acesta este sângele Meu, care pentru voi şi pentru mulţi se varsă spre iertarea păcatelor". Din această esenţă a Sfintei Liturghii s-a creat în primele veacuri rânduiala şi textul Liturghiei care, cu mici modificări, s-a păstrat până azi. De cele mai multe ori,

într-un an liturgic, luăm parte la Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, însă în acest post, aceasta se săvârşeşte numai de Buna Vestire (25 martie) şi în Duminica Floriilor.

Liturghia Sfântului Vasile se săvârşeşte numai de 10 ori pe an: în primele cinci duminici din Postul Mare; în joia şi sâmbăta Patimilor; în ajunul Crăciunului şi ajunul Bobotezei şi în ziua Sfântului Vasile (1 ianuarie). Liturghia Darurilor mai înainte Sfinţite se slujeşte mai ales în mănăstiri în tot timpul Postului Mare, cu excepţia sâmbetelor şi duminicilor.

Luni şi marţi din prima săptămână a Postului Paştilor, precum şi Vinerea Patimilor sunt zile aliturgice, în care nu se face nici o Liturghie.
În bisericile de mir, Liturghia Darurilor mai înainte Sfinţite se slujeşte de obicei numai miercurea şi vinerea. Potrivit tradiţiei, autorul acestei liturghii este Sfântul Grigorie Dialogul, episcopul Romei (+604).

Cum Liturghia este un timp al bucuriei, iar Postul Paştilor unul de înfrânare şi plângere a propriilor păcate, atunci Părinţii Bisericii au hotărât ca Liturghia bucuriei să fie săvârşită doar sâmbăta, duminica şi în zilele amintite, iar în rest să fie o Liturghie mai sobră, a Sfântului Grigore, care nu are atâta strălucire în ea. De fapt, această slujbă este lipsită de momentul înălăţător al Sfinţirii Darurilor, acestea fiind sfinţite la Liturghiile de sâmbăta şi duminica, fiind păstrate pe Sfânta Masă, şi date spre împărtăşire în zilele obişnuite ale Postului.

Liturghia daruruilor mai înainte sfinţite se face seara, la vremea vecerniei, împletită cu aceasta, scopul fiind şi acela ca oamenii care ţin post negru până seara să se poată împărtăşi spre sfârşitul zilei fără să le fie întreruptă postirea. Este bine ca orice credincios care poate să postească întregul post al Paştilor să facă în aşa fel încât să participe şi să se împărtăşească în cadrul fiecărui fel de Liturghie.

×
Subiecte în articol: lexicon creştin