x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lovitură DURĂ pentru universități! Studenții cer reducerea taxei de școlarizare, deoarece cursurile se fac online

Lovitură DURĂ pentru universități! Studenții cer reducerea taxei de școlarizare, deoarece cursurile se fac online

de Alice Petrescu    |    16 Sep 2020   •   10:59
Lovitură DURĂ pentru universități! Studenții cer reducerea taxei de școlarizare, deoarece cursurile se fac online

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România solicită universităţilor din România reducerea taxei de şcolarizare în contextul în care activitatea didactică se va desfăşura în sistem online.

„În contextul în care activitatea didactică se va desfășura în sistem online și implicit a modificării costurilor specifice programului, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită universităților să prezinte clar studenților mecanismele prin care se stabilesc taxele de studiu, fundamentarea acestora pentru noul an universitar prin raportare la taxa stabilită pentru primul semestru și reducerea taxelor de școlarizare unde se impune conform fundamentării, pornind de la modificarea ponderii și a tipurilor de costuri specifice programului”, se arată într-un comunicat ANOSR.

Reprezentanții studenților mai spun că reducerea taxei de școlarizare trebuie privită și din perspectiva dificultăților financiare ale studenților ale căror familii sunt afectate financiar de criza economică generată de pandemie. Sprijinirea acestora reprezintă un punct cheie în combaterea fenomenului de abandon universitar prezent de mult timp în spațiul învățământului superior și accentuat de criza economică. 

Dacă cursurile se vor face integral online studenţii nu mai beneficiază de baza materială oferită de universitate, începând cu serviciile bibliotecilor universitare, sălile de studiu, materiale pentru laborator şi până la bazele sportive. Totodată, se reduc considerabil costurile universităţilor aferente cheltuielilor cu regia, cheltuielilor de întreţinere şi gospodărie.

În prezent, în învățământul superior românesc universitățile admit la studii peste locurile finanțate de la bugetul de stat studenții care sunt dispuși să suporte cheltuielile de școlarizare din resurse proprii, iar taxa de școlarizare aferentă se stabilește la nivel de Senat universitar în funcție de costurile specifice școlarizării.

 

×
Subiecte în articol: studenţi taxa facultate