x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Luptă pe Justiţie între instituţiile Statului şi servicii

Luptă pe Justiţie între instituţiile Statului şi servicii

29 Mai 2014   •   21:48
Luptă pe Justiţie între instituţiile Statului şi servicii
Sursa foto: Thinkstock

Asociaţia pentru Monitorizarea Justiţiei trage un semnal de alarmă privind arestările din rândul magistraţilor
Asociaţia pentru Monitorizarea Justiţiei avertizează că recentele arestări din rândul magistraţilor, prezentate ca o victorie DNA, din păcate, prezintă toate caracteristicile unei lupte pe Justiţie date între instituţiile statului, grupările de interese care le susţin şi servicii.

Asociaţia pentru Monitorizarea Justiţiei a dat publicităţii, luni 26 mai 2014, un comunicat în care explica opiniei publice că actele de corupţie judiciară la nivelul Secţiei a VII-a civile a TMB sunt de notorietate, că la nivelul acestei secţii avem de-a face cu un sistem clientelar şi corupt şi că nelegalităţile au fost posibile doar pentru că cineva a închis ochii, scrie Lumea Justiţiei.

“Pentru ca să faci atâtea nelegalităţi şi abuzuri trebuie ca cineva să închidă ochii şi să le protejeze. Aşa se explică siguranţa magistraţilor, aşa se explică de ce arestările recente i-au luat prin surprindere, aşa se explică de ce caracatiţa era şi este atât de extinsă. Acest sistem clientelar şi corupt exista dintotdeauna. Şi era cunoscut de toată lumea”, se arată în comunicatul AMJ.

Totodată, AMJ atrage atenţia că arestarea celor patru judecatori de la TMB, Mircea Moldovan, Elena Roventa, Ion Stanci şi Cirpian Sorin Viziru, prezentată ca o victorie a DNA, întruneşte “toate caracteristicile unei lupte pe Justiţie date între instituţiile Statului, grupările de interese care le susţin şi servicii”.

Asociaţia pentru Monitorizarea Justiţiei arată că arestarea judecătorilor de la TMB nu ar trebui să surprindă, întrucât corupţia la Secţia a VII-a civilă era de notorietate şi, în acelaşi timp, îndeamnă la extinderea cercetării şi asupra altor magistraţi, inclusiv de la nivelul conducerii secţiei. “Corupţia din interiorul Secţiei de falimente din cadrul Tribunalului Bucureşti a fost întotdeauna de notorietate. Orice practician care a avut vreodată o cauză la Secţia a VII-a putea să afirme ceea ce procurorii par să afle abia acum: că nimic nu era întâmplător. Totul era aranjat conform unui scenariu construit de judecătorul sindic, împreună cu administratorul judiciar sau lichidatorul şi, după caz, creditorii sau societatea debitoare. La Secţia a VII-a legea şi judecata sunt două linii paralele – nu se întâlnesc niciodată. Au fost arestaţi câţiva judecători. Doar dacă nu se doreşte, cercetarea nu va fi extinsă şi la  alţi magistraţi din secţie şi mai ales la conducerea secţiei, fără de care nu se putea realiza manipularea sistemului de repartizare aleatorie, sau care lăsa nesancţionate abaterile de ordin administrativ care se produceau la fiecare şedinţă de judecată”.

Ineficienţă şi corupţie
“Asociaţia pentru Monitorizarea Justiţiei a declarat întotdeauna ineficienţa şi corupţia sistemului de Justiţie din România.
Am arătat că însănătoşirea societăţii civile şi a Statului de drept nu poate să aibă loc în lipsa unei Justiţii curate şi independente.
Recentele arestări din rândul magistraţilor, prezentate atât în plan intern cât şi extern ca fiind o victorie a DNA şi un semn de curăţare a sistemului din interior, din păcate, prezintă toate caracteristicile unei lupte pe Justiţie date între instituţiile Statului, grupările de interese care le susţin şi servicii”, se arată în comunicatul citat.
Doar pentru cine nu este familiarizat cu aparatul Justiţiei, informaţiile făcute publice în cadrul arestărilor din ultima perioadă au putut reprezenta o dezvăluire cu iz de noutate, poate puţin şocantă, continuă comunicatul.

Întrebări
“Nu s-a întrebat nimeni câte reclamaţii au fost făcute la Consiliul Superior al Magistraturii împotriva magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti şi câte au conţinut aspectele pe care DNA de-abia acum se pare că le descoperă? Pentru câte sesizări a fost declanşată cercetarea disciplinară şi câte au fost clasate?” Sunt câteva dintre întrebările puse de AMJ.
“Amintim că judecătorii Mircea Moldovan, Elena Roventa, Ion Stanciu şi Sorin Ciprian Viziru, de la Secţia a VII-a civilă a Tribunalului Bucureşti, au fost arestaţi pentru luare de mită, marţi 20 mai 2014, într-un dosar în care DNA efectuează cercetări faţă de mai mulţi oameni de afaceri, printre care şi Dan Adamescu, patronul Astra Asigurări, acuzat de dare de mită. De asemenea, este deja de notorietate gestul extrem la care a recurs apărătorul lui Dan Adamescu, avocatul George Dumitru, care s-a aruncat sub roţile trenului la staţia de metrou Universitate imediat după ce a părăsit sediul DNA, acolo unde fusese audiat timp de aproximativ 5 ore şi unde se prezentase cu înscrisuri favorabile procurorilor anticorupţie”, se mai arată în comunicatul AJM.

×