x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MAE va continua să protejeze drepturile tuturor cetăţenilor indiferent de etnie

MAE va continua să protejeze drepturile tuturor cetăţenilor indiferent de etnie

08 Apr 2013   •   13:06
MAE va continua să protejeze drepturile tuturor cetăţenilor indiferent de etnie
Sursa foto: Cornel Putan/Intact Images

Ministerul Afacerilor Externe a dat asigurări luni, de Ziua Internaţională a Romilor, că va continua să protejeze drepturile şi libertăţile tuturor cetăţenilor români, inclusiv ale celor de etnie romă.

"Ministerul Afacerilor Externe va continua să protejeze drepturile şi libertăţile tuturor cetăţenilor români, inclusiv ale celor de etnie romă, în special în contextul actual când incluziunea populaţiei de etnie romă la nivel european aduce o nouă înţelegere a dimensiunii problematicii şi o nouă abordare cu accent pe caracteristica trans-naţională a dosarului, dar şi necesitatea coroborării eforturilor autorităţilor de la nivel naţional cu cele ale Uniunii Europene", se arată într-un comunicat al MAE.

În context, Ministerul Afacerilor Externe a salutat celebrarea Zilei Internaţionale a Romilor, eveniment marcat, în mod tradiţional, la data de 8 aprilie.

"Cu acest prilej, Ministerul Afacerilor Externe reiterează importanţa obiectivelor asumate la nivel naţional în sensul incluziunii cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor. Eforturile constante depuse de autorităţile centrale pentru îmbunătăţirea situaţiei membrilor minorităţii romilor din România, coroborate cu acţiunile şi sprijinul nemijlocit al societăţii civile şi al liderilor minorităţii rome pot influenţa în mod definitoriu schimbările la nivelul beneficiarilor direcţi ai politicilor guvernamentale şi europene", precizează sursa citată.

România a dezvoltat, cu sprijinul organizaţiilor internaţionale, o expertiză consistentă în ceea ce priveşte incluziunea socială a populaţiei de etnie romă, susţine MAE.

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă speranţa că rolul tuturor actorilor naţionali şi internaţionali se va concentra pe găsirea de soluţii concrete care să asigure "un parcurs pragmatic şi eficient în vederea obţinerii de rezultate cuantificabile în procesul de integrare a romilor".

Ziua Internaţională a Romilor a fost proclamată în 1971, cu prilejul primului Congres internaţional al romilor de pretutindeni. În statele din Europa de Est, inclusiv România, data de 8 aprilie a fost consacrată Zilei romilor din 1990.

×
Subiecte în articol: mae etnie protectie