Comportamentul unor politicieni legat de cazul preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, a scandalizat lumea justiţiei. Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), sub semnătura judecătoarei Natalia Roman, a emis o scrisoare deschisă adresată tuturor politicienilor din România, în care atrage atenţia cu privire la derapajele politicienilor de natură să atingă independenţa justiţiei.
“Respectarea justiţiei nu înseamnă proclamarea independenţei sale prin discursuri demagogice. Soluţiile instanţelor de judecată nu sunt subiect de campanie electorală sau monedă de plată a unor răfuieli politice între opoziţie şi putere, nici teritoriu pentru vendete politicianiste. Orice demers contrar presupune abandonarea principiilor ce stau la baza unei democraţii”, se arată în scrisoarea deschisă.
Atacul public la adresa magistratului Mihaela Neacşa, cea care a dispus arestarea preventivă a lui Constantin Nicolescu, lansat pe surse politice imediat după ce judecătoarea a dat verditul a supărat rău de tot lumea Magistraturii. Şi pe bună dreptate. Zvonurile lansate chiar din gura unor politicieni, care au absolvit Facultatea de Drept ca pregătire de bază, o dădeau pe judecătoare ca fiind “fostă procuroare DNA, fostă asistentă de-a lui Daniel Morar, venită special de la Bucureşti ca să judece cazul Nicolescu”. Aşa după cum Jurnalul Naţional v-a informat încă din seara arestării, nici unul dintre aceste zvonuri nu s-a confirmat, dezminţirile fiind făcute atât de preşedintele Tribunalului Argeş, cât şi a doua zi, prin comunicat, de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecătorul Horaţius Dumbravă. UNJR critică: “Ulterior pronunţării hotărârii judecătoreşti, judecătorul cauzei a făcut obiectul unei campanii de dezinformare, cu accente denigratoare. Consiliul Superior al Magistraturii a clarificat traseul profesional al doamnei judecător şi, în sprijinul şi în continuarea acestui demers, UNJR condamnă public şi ferm astfel de încercări de intimidare”. Mihaela Neacşa n-a fost niciodată procuror. Ieşită de pe băncile Institutului Naţional al Magistraturii, Mihaela Neacşa a fost iniţial judecător stagiar la Judecătoria Constanţa, apoi judecător la Judecătoria Medgidia şi din 2004 a ajuns, prin transfer, judecător la Tribunalul Argeş.
Politicienii care au chemat lumea să ceară dreptate în stradă, atenţionaţi
UNJR atrage atenţia politicienilor că justiţia nu se face în piaţa publică, probele şi apărările realizându-se în faţa instanţei de judecată, în condiţiile şi cu respectarea garanţiilor oferite de lege.
“Îndemnul unor lideri politici adresat «oamenilor care vor respectarea legii» de a cere în ziua judecării recursului aplicarea legii, adică libertate pentru domnul Constantin Nicolescu, denotă lipsă de respect faţă de justiţie. Înseamnă îndemn la presiuni publice în vederea obţinerii unei hotărâri judecătoreşti într-un anumit sens. Stimaţi lideri politici, justiţia nu este nici a opoziţiei, nici a puterii. JUSTIŢIA ESTE INDEPENDENTå, iar această independenţă trebuie păstrată nu numai de judecători, ci şi de membrii clasei politice, prin abţinerea de la manifestări sau declaraţii incompatibile cu independenţa justiţiei. Justiţia nu are nevoie de ziduri ridicate împotriva sau în favoarea sa, ci are nevoie de întărirea şi respectarea independenţei sale pentru a putea să îşi exercite rolul constituţional. UNJR condamnă astfel de manifestări contrare principiului independenţei justiţiei şi se opune unor astfel de încercări de intimidare, exprimându-şi convingerea fermă că, în ciuda acestor presiuni, cauza va fi judecată cu respectarea doar a legii”, se arată în scrisoarea deschisă adresată tuturor politicienilor din România.
Preşedintele CSM cere politicienilor să respecte independenţa justiţiei
La rândul său, preşedintele CSM, judecătorul Horaţius Dumbravă, a cerut politicienilor să respecte independenţa justiţiei şi a făcut un apel la calmul şi la raţiunea lor. “S-au făcut afirmaţii grave la adresa unei judecătoare de la Tribunalul Argeş, că ar fi fost «procuror DNA» sau că este «detaşată de la o instanţă din Bucureşti» ori că ar fi fost aleasă special de DNA pentru a soluţiona cauza. Aceste informaţii sunt grave, pentru că, o dată, au fost aruncate în spaţiul public şi, în al doilea rând, au la bază informaţii neverificate şi nereale. Am prezentat evoluţia profesională a doamnei judecător într-un comunicat emis vineri, 28 ianuarie 2011, ca şi planificarea de permanenţă decisă de colegiul de conducere de la Tribunalul Argeş (decizia fiind luată de judecători, şi în nici un caz de DNA), aşa încât afirmaţiile în cauză nu numai că au aruncat pete de umbră asupra reputaţiei doamnei judecător, dar sunt de natură a atinge tocmai esenţa justiţiei: independenţa”, a spus preşedintele CSM într-un interviu acordat Mediafax.
“În acelaşi timp s-au lansat chemări la manifestări de stradă/pichetări ale sediilor DNA din ţară sau a sediului instanţei ce va soluţiona recursul. Cu alte cuvinte, implicit sau explicit se spune că magistraţii sunt instrumente politice şi că pot fi influenţaţi.
Într-un asemenea context tensionat, emoţional, ca preşedinte al unei autorităţi ce are ca atribuţie constituţională garantarea independenţei justiţiei, fac apel la raţiune şi la calm, la respectarea din partea tuturor actorilor politici a independenţei justiţiei, atât prin fapte, cât şi prin declaraţii. Afirmaţiile necontrolate şi neverificate, ca şi chemările la pichetări ale instanţelor nu pot să fie percepute decât ca presiuni nejustificate asupra unui act de justiţie independent, imparţial şi corect (şeful CSM referindu-se la demersul PSD care intenţionează să protesteze în ziua în care se va judeca recursul la decizia de arestare a preşedintelui CJ, Argeş Constantin Nicolescu, în urma apelului lansat de liderul social-democrat, Victor Ponta ? n.r.). Susţin, fără nici o urmă de îndoială, că azi sistemul de justiţie are mecanismele necesare de a-şi apăra independenţa, că judecătorii şi instanţele, ca şi procurorii şi parchetele sunt şi trebuie să fie coloana vertebrală a democraţiei româneşti şi au puterea şi forţa de a soluţiona cauzele cu care sunt sesizaţi, fără astfel de presiuni. La urma urmei, sesizările DNA sunt soluţionate de judecători şi instanţe independente, aşa încât doar judecătorii şi instanţele se pot pronunţa cu privire la justeţea acestor sesizări”, a spus preşedintele CSM.