x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Semnal de alarmă: Bolile transmise de țânțari, malaria și febra dengue, se înmulțesc în Europa din cauza încălzirii globale

Semnal de alarmă: Bolile transmise de țânțari, malaria și febra dengue, se înmulțesc în Europa din cauza încălzirii globale

de Redacția Jurnalul    |    25 Apr 2024   •   09:45
Semnal de alarmă: Bolile transmise de țânțari, malaria și febra dengue, se înmulțesc în Europa din cauza încălzirii globale

Bolile transmise de țânțari se răspândesc pe tot globul, și în special în Europa, din cauza crizei climatice, a declarat un expert citat de The Guardian.

Insectele răspândesc boli precum malaria și febra dengue, a căror prevalență a crescut foarte mult în ultimii 80 de ani, deoarece încălzirea globală le-a oferit condiții mai calde și mai umede.

Prof. Rachel Lowe, care conduce un grup de reziliență în domeniul sănătății globale din Barcelona, Spania, a avertizat că, în următoarele decenii, epidemiile de boli transmise de țânțari se vor răspândi în zone din nordul Europei, Asia, America de Nord și Australia care nu sunt afectate în prezent.

„Realitatea crudă este că sezoanele calde mai lungi vor lărgi fereastra sezonieră pentru răspândirea bolilor transmise de țânțari și vor favoriza apariția unor focare din ce în ce mai frecvente și tot mai complex de gestionat”, a spus Lowe.

Ea a adăugat că, dacă traiectoria actuală a emisiilor ridicate de carbon și a creșterii populației va continua, numărul persoanelor care trăiesc în zone cu boli transmise de țânțari se va dubla, ajungând la 4,7 miliarde până la sfârșitul secolului.

„Având în vedere că schimbările climatice par atât de greu de abordat, ne putem aștepta să vedem mai multe cazuri și, eventual, decese cauzate de boli precum dengue și malarie în Europa continentală. Trebuie să anticipăm focarele și să intervenim din timp pentru a preveni apariția bolilor”, a mai spus expertul.

Prof. Sabiha Essack de la Universitatea KwaZulu-Natal din Africa de Sud a declarat că deteriorarea climei este un „multiplicator al amenințării” pentru rezistența antimicrobiană: „Schimbările climatice compromit integritatea ecologică și de mediu a sistemelor vii și permit agenților patogeni să provoace tot mai multe boli. Impactul asupra sistemelor de apă, a animalelor producătoare de alimente și a culturilor amenință aprovizionarea cu alimente la nivel Mondial”.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: malarie febra dengue tantari europa amenintare