x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MApN confirmă: Aeronave AWACS ale NATO vor efectua zboruri în spaţiul aerian al României

MApN confirmă: Aeronave AWACS ale NATO vor efectua zboruri în spaţiul aerian al României

10 Mar 2014   •   21:06
MApN confirmă: Aeronave AWACS ale NATO vor efectua zboruri în spaţiul aerian al României
Sursa foto: MApN confirmă: Aeronave AWACS ale NATO vor efectua zboruri în spaţiul aerian al României

În urma unor informaţii apărute în presa internaţională, Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale face următoarele precizări: Aeronave AWACS ale NATO vor efectua zboruri în spaţiul aerian al României, pe rutele şi în zonele prestabilite, conform aprobării Consiliului Nord-Atlantic.

NATO va trimite avioane de recunoaştere AWACS deasupra României şi Poloniei pentru a monitoriza criza din Ucraina, a anunţat luni un purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice, citat de agenţiile Reuters şi AFP. Decizia a fost aprobată la Bruxelles de ambasadorii NATO, la recomandarea generalului american Philip M. Breedlove, comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR).

Aceste zboruri vor permite NATO să-şi "consolideze capacitatea de monitorizare a situaţiei" din Ucraina şi "se vor desfăşura exclusiv deasupra teritoriilor statelor membre" NATO, a precizat oficialul citat. De asemenea, avioanele care vor fi mobilizate de NATO 'vor efectua misiunile pornind de la bazele Geilenkirchen, din Germania, şi Waddington, din Marea Britanie', a adăugat el.

Desfăşurarea lor "este o acţiune fundamentată şi responsabilă" şi corespunde deciziei luate săptămâna trecută de ambasadorii NATO de a spori acţiunile de monitorizare în ţările membre care se învecinează cu Ucraina, a mai indicat purtătorul de cuvânt.

Avioanele AWACS (Airborne Warning and Control System) sunt dotate cu echipamente electronice avansate de producţie americană şi permit supravegherea spaţiului aerian pe o rază superioară radarelor amplasate la sol. (Agerpres)

×