x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Marga: Consulii generali de la Milano şi Roma au fost rechemaţi de la post

Marga: Consulii generali de la Milano şi Roma au fost rechemaţi de la post

de Mediafax    |    20 Mai 2012   •   18:11
Marga: Consulii generali de la Milano şi Roma au fost rechemaţi de la post

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat, duminica, ca Tiberiu Dinu, consulul general al Romaniei la Milano si pe sefa Sectiei Consulare a Ambasadei de la Roma, Madalina Ciocanel au fost rechemati de la post, aratand ca acestia isi depasise demult mandatul initial de reprezentare.

"A fost o prima analiza si au fost rechemati consulii generali Milano si de la Roma. Acum, trebuie spus ca ei isi depasisera demult perioada care e alocata pentru reprezentare', a spus Marga, care a amintit ca zilele trecute si Elena Adriana Mota, sefa consulatului de la Catania a fost rechemata.

Tiberiu Dinu ocupa postul de consul general la Milano din 2007, el lucand si anterior, din 2002, functia de viceconsul la Milano. Dinu fusese numit in 2011 de Guvern comisar general pentru participarea Romaniei la Expozitia Mondiala de la Milano din 2015. Numele lui Tiberiu Dinu, cunoscut si ca tatal Alexandrei Dinu, fosta sotie a fotbalistului Adrian Mutu, a fost implicat in 2009 intr-o ancheta la DGIPI.

De asemenea, intrebat daca a fost rechemat in tara si Dan Valentin Fatuloiu, atasatul de interne al MAI de la Roma, ministrul Marga nu a dat un raspuns precis. "Nu s-a mers pana acolo. Dar este un atasat de interne care e in lista ministerului. Sigur, aceasta a fost o dispozitie...", a spus Marga.

Ministrul de Externe a aratat ca a dispus o analiza a personalului consular din MAE, pentru ca in ultimii trei ani s-au facut unele numiri pe criterii de afinitate politica.

"Pe de alta parte, in cazul Italiei am dat mai mare viteza pentru ca acolo sunt totusi un milion de romani, deci efortul reprezentantelor romanesti nu numai ca trebuie sa fie mare, dar trebuie sa se lucreze cu rigoare, cu precizie sa nu se intample cazuri celui de la Lecce. Nu mai amintesc ca in Italia sunt 3.598 de arestati, unii pentru a fi judecati, altii urmeaza sa fie judecati", a spus ministrul de Externe.

Intrebat daca exista o legatura directa intre aceste rechemari a sefilor de consulate din Italia si cazul romanului decedat la Lecce, Cristian Virgil Popa, dupa ce a fost 50 de zile in greva foamei, Marga a spus ca ar fi trebuit ca la nivelul Consulatului de la Catania sa se stie de cazul acestuia. El a aratat si ca acesta era in inchisoare din 2000 si trebuia sa existe o evidenta precisa a detinutilor romani din Italia.

"Autoritatile italiene nu au anuntat, vina, daca vorbim de o vina aici le apartine, macar vina administrativa ca nu au lucrat cu autoritatile romanesti, cu reprezentanta romaneasca de acolo. Pe de alta parte, totusi trebuia sa se stie ca acel om de cinci saptamani era in greva foamei. Cumva consulatul trebuia sa fie intr-o legatura oarecare undeva. Sigur, nu putem face o cazuistica formala din toata aceasta, pentru ca cei din consulat pot spune ca nimeni nu ne-a anuntat. Bun, bun, dar consulatul e acolo si pentru a afla lucruri care nu se anunta, trebuie sa fim foarte limpezi. Plus, respectivul era din 2000 in inchisoare, deci trebuia o evidenta. Sigur, este o evidenta, sunt peste 3.500 de romani in inchisorile italiene de acolo si trebuie analizat cazul fiecaruia. In definitiv e viata unui om, ne place, nu ne place comportamentul lui, noi suntem obligati sa o protejam", a mai spus ministrul de Externe.
×
Subiecte în articol: observator