Ioana Maria Vlas a fost eliberată, după cinci ani de arest preventiv, pentru a i se asigura dreptul la un proces echitabil, şi-a motivat ieri Curtea de Apel Bucureşti decizia de revocare a măsurii preventive. Instanţa a aplicat, în cazul punerii în libertate a Mariei Vlas, prevederea CEDO care dă dreptul oricărei persoane arestate de a fi judecată într-un termen rezonabil.
Ioana Maria Vlas a fost eliberată, după cinci ani de arest preventiv, pentru a i se asigura dreptul la un proces echitabil, şi-a motivat ieri Curtea de Apel Bucureşti decizia de revocare a măsurii preventive. Instanţa a aplicat, în cazul punerii în libertate a Mariei Vlas, prevederea CEDO care dă dreptul oricărei persoane arestate de a fi judecată într-un termen rezonabil. Potrivit motivării, dosarul prăbuşirii Fondului Naţional de Acumulare (FNA) este extrem de complex, cu un număr foarte mare de părţi civile, iar judecarea îndelungată a procesului nu-i poate fi imputată inculpatei. Curtea de Apel Bucureşti a apreciat că procesul FNA se va desfăşura destul de lent şi în continuare, din cauza numărului mare de investitori care trebuie citaţi corect. Judecătorii au considerat că, o dată cu trecerea timpului, pericolul ca Ioana Maria Vlas să se sustragă de la ancheta judecătorească a scăzut, iar pericolele pentru ordinea publică şi rezonanţa socială s-au diminuat.
Sentinţa de primă instanţă în acest caz este aşteptată de la Tribunalul Bucureşti în săptămînile următoare. Maria Vlas a fost pusă în libertate în luna aprilie anul acesta, după nenumărare încercări ratate de a obţine ieşirea din arestul preventiv.