x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Marko Bela admite că scriitorul maghiar Nyiro Jozsef a fost antiromân, dar consideră că reînhumarea în România este "firească"

Marko Bela admite că scriitorul maghiar Nyiro Jozsef a fost antiromân, dar consideră că reînhumarea în România este "firească"

de Mediafax    |    24 Mai 2012   •   09:48
Marko Bela admite că scriitorul maghiar Nyiro Jozsef a fost antiromân, dar consideră că reînhumarea în România este "firească"

Fostul presedinte UDMR si vicepremier in guvernele Boc – Ungureanu, senatorul Marko Bela considera ca intentia ca scriitorul maghiar Nyiro Jozsef sa fie reinhumat in Romania este "fireasca", iar politicul nu ar trebui sa se amestece in aceasta chestiune.

'Scriitorul Nyiro Jozsef are cateva lucrari importante pentru literatura maghiara, are cateva romane, povestiri, valabile, autentice si astazi. Dupa parerea mea, intentia de a-l aduce acasa si de a-l reinhuma aici, unde s-a nascut, e o intentie fireasca. In acelasi timp, politicul n-ar fi trebuit sa se amestece in aceasta chestiune. Si de pe partea maghiara, din partea unor politicieni maghiari, inclusiv de aici din Transilvania, de fapt exista scopuri de campanie electorala legate de aceasta reinmormantare si acum observ ca si de pe partea romana exista aceeasi intentie, si anume de a folosi cartea maghiara in campania electorala', a declarat Marko Bela la RFI.

In opinia lui Marko Bela, ar fi trebuit sa lase cu totii ca scriitorii maghiari, intelectualii maghiari sa se ocupe de aceasta reinhumare si sa nu fie folosit acest lucru in scopuri politice, in scopuri electorale.

Intrebat daca intr-adevar scriitorul respectiv ar fi fost antisemit, Marko Bela a raspuns: "Eu n-am cunostinta ca ar fi fost antisemit, dar intr-adevar, are o perioada de activitate la inceputul anilor '40, cu care bineinteles ca nici eu, nici altii nu putem sa fim de acord si critica facuta fata de acea perioada a bibliografiei acestui scriitor este justificata".

Senatorul independent Mircea Geoana solicita ca Parlamentul roman sa adopte o declaratie in legatura cu manifestarile care vor fi organizate la sfarsitul acestei saptamani la Odorheiu Secuiesc.

"Statul roman, prin institutiile sale, trebuie sa aiba o atitudine ferma impotriva unor incercari de promovare a unor simboluri sau a unor persoane in legatura cu care exista acuzatii foarte serioase de fascism, antiromanism si antisemitism, asa cum este cazul lui Nyiro Jozsef", sustine Mircea Geoana, intr-un comunicat remis, joi, agentiei MEDIAFAX.

Presedintele Fundatiei "Pro Odorhei" si al PCM, Szasz Jeno, a declarat, miercuri, ca nu cunoaste vreun text de lege care sa interzica reinhumarea scriitorului Nyiro Jozsef si sustine ca, duminica, la Odorheiu Secuiesc va avea loc un ceremonial religios, fie de reinhumare, fie "pentru sufletul" scriitorului.

"Eu nu cred ca exista o baza legala, un text de lege, un singur articol pe baza caruia Ministerul de Externe sau oricine din aceasta tara ar putea sa faca trimitere ca, uite, interzicem reinhumarea lui Nyiro Jozsef. Daca cineva imi arata o astfel de lege, atunci eu sunt deschis la orice dialog. Daca nu, nu am altceva decat sa-mi aplec capul in fata testamentului lasat de marele scriitor Nyiro Jozsef", a declarat Szasz Jeno, care este candidatul PCM la functia de primar al municipiului Odorheiu Secuiesc.

Intrebat cum crede ca s-ar putea derula ceremonia de reinhumare a lui Nyiro Jozsef in conditiile in care Ministerul Afacerilor Externe a transmis partii ungare ca nu sprijina acest demers si ca activitatea politica a acestuia, in perioada 1941-1945, a fost antisemita si fascista, Szasz Jeno a spus ca dezacordul nu inseamna si interdictie.

×