Controversatul caz "Canalul Bistroe", care a involburat anul trecut relatiile diplomatice dintre Romania si Ucraina,
si-a consumat la inceputul acestei saptamani un nou episod interesant. Luni si marti, s-au luat cateva decizii importante in cadrul a doua intalniri desfasurate la Tulcea.
|
COLABORARE? Canalul Bistroe, un mar al discordiei intre Bucuresti si Kiev
|
DELEGATII. Delegatia romana a inclus reprezentanti ai ministerelor de Externe, Mediului si Transporturilor, ai Politiei de Frontiera si ai Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Ucrainenii au fost reprezentati de doi ambasadori cu insarcinari speciale din Ministerul de Externe de la Kiev, academicieni, ofiteri ai Politiei de Frontiera, Ministerul Mediului si Rezervatia Biosferei Dunarea. Discutiile s-au constituit intr-un schimb de pareri, partea romana insistand pe chestiuni de mediu, iar ucrainenii, pe cele de navigatie. Romanii au propus infiintarea unui grup ad-hoc de experti din cele doua tari care sa monitorizeze situatia de pe Bratul Chilia, precum si impactul creat de faza I a proiectului, finalizata anul trecut. De asemenea, ucrainenii au acceptat un grup international de monitoring pentru a studia impactul fazei a II-a a proiectului si sa propuna masuri de minimizare a acestor efecte. Expertii straini ar urma sa fie dintre cei care lucreaza pentru secretariatele unor importante conventii internationale precum Ramsar sau ICPDR. Acesti experti ar urma sa fie implicati si in realizarea studiului de impact pentru faza a II-a a proiectului.
REFUZURI. Ucrainenii nu s-au vindecat insa de raspunsurile evazive. Astfel, ei au evitat sa spuna care este stadiul lucrarilor sau daca studiul de impact pentru aceasta portiune este deja gata. Totusi, vecinii au evitat sa confirme ca proiectul canalului va fi dus pana la capat, lucru care nu s-a mai intamplat pana acum la nici o intalnire. Pana acum, partea ucraineana a confirmat de fiecare data ca va merge pana la capat cu lucrarile. Tot pentru prima data, ucrainenii au folosit cuvintele "in comun cu Romania" atunci cand a venit vorba de proiectele viitoare legate de Canalul Bistroe. "A fost o intrunire utila. Am facut schimb de pareri, am hotarat crearea unui grup de experti din cele doua tari. Consider ca, dupa aceasta intalnire, trend-ul este pozitiv in vederea celor doua seminarii importante, care vor urma la Odessa si la Tulcea", a declarat, pentru Jurnalul National, Cosmin Dinescu, director general in Directia Afaceri Juridice din Ministerul Afacerilor Externe, seful delegatiei romane.
OMUL ANULUI
|
A surprins din nou absenta directorului rezervatiei ucrainene, Aleksandr Voloshkevici. Ucrainenii prezenti la discutii au motivat lipsa guvernatorului Deltei ucrainene prin faptul ca acesta a fost numit... "Omul anului" in Ucraina. Delegatia din tara vecina nu a dat si alte amanunte pe aceasta tema. Voloshkevici s-a opus vehement proiectului Bistroe si, se pare, a fost supus unor presiuni de catre Guvernul de la Kiev. La sfarsitul anului 2004, sediul Rezervatiei Dunarea a fost perchezitionat de Politia Transporturi, numeroase materiale fiind verificate.
|
Citește pe Antena3.ro