x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mâţa moartă în parcarea altuia

Mâţa moartă în parcarea altuia

de Violeta Fotache    |    09 Ian 2008   •   00:00
Mâţa moartă în parcarea altuia

DESZAPEZIRE • Autoritaţile paseaza responsabilitatea
În timp ce autorităţile pasează de la una la alta responsabilitatea pentru nedeszăpezirea parcărilor, potrivit legii poliţia aplică amenzi şi întocmeşte dosare penale celor care îşi parchează maşina încurcând ori chiar blocând circulaţia. Tot potrivit legilor, noi, cetăţenii, trebuie să deszăpezim 70 la sută din teritoriul sectoarelor.



DESZAPEZIRE • Autoritaţile paseaza responsabilitatea
În timp ce autorităţile pasează de la una la alta responsabilitatea pentru nedeszăpezirea parcărilor, potrivit legii poliţia aplică amenzi şi întocmeşte dosare penale celor care îşi parchează maşina încurcând ori chiar blocând circulaţia. Tot potrivit legilor, noi, cetăţenii, trebuie să deszăpezim 70 la sută din teritoriul sectoarelor.


De obicei marea scenă a concertelor de tot felul, Parcarea din Piaţa Constituţiei a devenit prilej de aruncare a responsabilităţii de pe umerii Primăriei Capitalei pe cei ai Administraţiei Domeniului Public (ADP) Sector 5 şi de aici pe cei ai instituţiilor care o folosesc efectiv pentru parcarea maşinilor angajaţilor.


DE LA ANA LA CAIAFA. Cearta a pornit de la faptul că nici măcar la o săptămână de la "marea ninsoare" care a blocat Capitala, parcarea din Piaţa Constituţiei, peste care tronează impozanta Casă a Poporului, nu a fost deszăpezită. Marele alb-murdar al zăpezii care acoperă Piaţa Constituţiei a ridicat la cote înalte nervii angajaţilor Ministerului Public. Şi nu numai. Furia se vărsa asupra Primăriei Capitalei, cea care a trimis ultima notificare procurorilor să nu-şi parcheze maşinile acolo din cauză de spectacol. Numai că Primăria lui Videanu, prin gura directorului general Gheorghe Udrişte, ne-a spus că parcarea se află în subordinea Administraţiei Domeniului Public Sector 5, "responsabilă cu deszăpezirea ei". Directorul ADP Sector 5, Mirea Octavian, ne-a răspuns într-o primă fază că "deszăpezirea parcărilor din sector şi evacuarea zăpezii rezultate sunt activităţi care ţin tot de ADP, ca şi străduţele secundare", unde Mirea recunoaşte că s-a acţionat doar în proporţie de 25 la sută. "Parcarea din Piaţa Constituţiei au primit-o de la Primăria Generală a Capitalei, Parchetul General şi Ministerul Justiţiei în administrare în clipa în care a fost summit-ul francofoniei. Şi-au marcat-o, şi-au pus oameni de pază, iar după summit cele două ministere au primit-o ca să-şi parcheze maşinile. În baza unui protocol. Teoretic ei ar trebui să se ocupe de ea. Dar dacă ne solicitau ajutorul îi ajutam, aşa cum au făcut cei de la Poliţia Capitalei, IGPR, SRI, fostul doi şi un sfert care ne-au sunat şi i-am ajutat imediat, ca în fiecare an".


PARCAREA DALLI. Mirea s-a plâns, în schimb, de "băieţii deştepţi de la Parcarea Dalli". "Ei n-au deszăpezit parcarea de la Podul Operei, la cea de la pompieri şi de la Garda Financiară de pe cheiul Dâmboviţei, au făcut mormane de zăpadă în stradă pe care tot noi am luat-o. Ei sunt băieţi deştepţi, ei încasează banii, dar nu angajează o firmă de deszăpezire!".


MINCIUNA
. După ce Parchetul a dezminţit informaţia, directorul Mirea nu ne-a mai vorbit de protocol, nici de două ministere, ci de patru: "Hotărârea 32 a Consiliului General spune că toate parcările care sunt de utilitate cetăţenească ni se trimit nouă. Parcarea din Piaţa Constituţiei este de utilitate publică. Instituţiile care o folosesc de drept, Ministerul Justiţiei, Ministerul Mediului, Ministerul Finanţelor şi Parchetul General, au şi obligaţia s-o întreţină". Întrebaţi, reprezentanţii ministerelor ne-au spus că nu-i adevărat ce spune domnul Mirea. Să înnebuneşti, nu alta!


Dosare penale la staţionare interzisă

În timp ce parcările ce ţin de ADP Sector 5 ori de firmele angajate pentru celelalte sectoare stau doldora de zăpadă, poliţia aplică amenzi şi întocmeşte dosare penale celor care-şi parchează maşinile pe banda a II-a de circulaţie. S-a întâmplat ieri chiar în Sectorul 5. Şoferul P. Adrian şi-a parcat microbuzul pe banda a II-a, împiedicând deplasarea troleibuzelor dinspre Pasajul Lujerului către Strada Valea Cascadelor. Microbuzul a fost îndepărtat de autorităţi. Şoferului i s-a întocmit dosar penal pentru infracţiunea de blocare cu intenţie a drumului public, faptă prevăzută cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă, de la începutul anului fiind întocmite 20 astfel de dosare. La Craiova, maşinile care au obstrucţionat accesul utilajelor de deszăpezire au fost ridicate de poliţişti şi duse la depoul de tramvaie, iar proprietarii au fost penalizaţi cu două puncte şi cu câte 150 de lei amend.

×
Subiecte în articol: observator piaţa constituţiei parcare