x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Medicamente compensate - Se modifica listele

Medicamente compensate - Se modifica listele

28 Feb 2005   •   00:00

Ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza (foto), a anuntat ca incepand de azi se vor publica pe site-ul ministerului proiectele de liste cu medicamente compensate si gratuite.

MAGDA MARINCOVICI

Lista A de compensare va cuprinde 113 denumiri, lista B, 117 pozitii, iar lista de gratuitati va fi alcatuita din 150 de denumiri. Noile liste de compensare si gratuitati vor intra in vigoare de la 1 aprilie 2005 si vor cuprinde mai putine pozitii comparativ cu vechile liste, renuntandu-se la unele facilitati pentru pensionari si cei cu venituri mici.

Pana la 1 aprilie vor fi analizate toate sugestiile si este posibila modificarea listelor, in sensul ca se pot scoate sau introduce unele pozitii. Deocamdata, nivelul de compensare este in jur de 80% pe lista A si aproximativ de 40% pe lista B. Dar aceste procente sunt inca in discutie sau sunt conditionate de "masura in care creantele recuperate de la AVAS vor fi dirijate bugetului sanatatii", a declarat ministrul Mircea Cinteza.

Pana in luna aprilie, cand vor intra in vigoare noile liste, eliberarea de medicamente se face tot pe sistemul de compensare de 90%. Dupa ce vor fi aprobate noile liste, se va renunta la vechiul sistem, deoarece in 2004 au fost acumulate datorii de 7.000 de miliarde de lei, in timp ce pentru tot anul 2005 sumele alocate achizitionarii de medicamente sunt de 12.000 de miliarde de lei. Ministrul Sanatatii a mai anuntat ca a avut discutii cu grupul de lucru al reprezentantilor industriei de medicamente si cei ai distribuitorilor, solicitand recalcularea preturilor medicamentelor in functie de cursul valutar. Mircea Cinteza a precizat ca recalcularea nu inseamna neaparat scumpirea preturilor medicamentelor. Daca se va aplica aceasta corectura, s-ar putea obtine o economie de 1.400 de miliarde de lei.

×
Subiecte în articol: observator