Iureşul electoral a determinat Guvernul să ia măsura eliminării plafoanelor la farmacii. Prin această hotărâre, de altfel justă şi aşteptată, se pun în acord nevoile de medica-mente ale bolnavilor cu obligaţiile farmaciştilor de a onora cererile.
Iureşul electoral a determinat Guvernul să ia măsura eliminării plafoanelor la farmacii. Prin această hotărâre, de altfel justă şi aşteptată, se pun în acord nevoile de medica-mente ale bolnavilor cu obligaţiile farmaciştilor de a onora cererile.
Totul sună frumos, numai că Guvernul a omis un amănunt: uriaşele datorii pe care casele de asigurări le au faţă de farmacii, iar acestea la rândul lor faţă de distribuitorii de medicamente. Promisiunile Guvernului se fac, evident, pe spatele farmaciştilor. Iuliana Vlas de la Farmacia Urgent Farm din Bucureşti spune că Hotărârea Guvernului prin care s-au eliminat plafoanele la farmacii nu este realistă: "Casele de asigurări nu şi-au plătit datoriile din 2006 şi 2007, iar în aceste condiţii noi nu putem să credem că vor achita noile datorii care vor fi generate de eliminarea plafoanelor. Întrebarea este de ce nu dau banii din urmă, în condiţiile în care a existat inclusiv cadrul legal". Executivul îi asigură pe farmacişti că banii vor fi alocaţi din bugetul pe 2009. Dar contractul-cadru pe care farmaciştii îl au cu casele de asigurări de sănătate prevede un buget infim pe trimestrul patru al acestui an. Suma datorată farmaciilor se ridică la circa 1.100 miliarde de lei vechi, potrivit asociaţiei profesionale. Spirala datoriei este simplă: în contractul-cadru al asiguratului se prevede că acesta are dreptul la medicamente compensate şi gratuite. Bolnavul vine la farmacie, ia medicamentele, dar sumele trebuie decontate de casele de asigurări, ceea ce nu se întâmplă.
Contracte noi
Opinia farmaciştilor este rezervată faţă de noua hotarâre a Guvernului. Ei solicită înainte de orice plata datoriilor istorice. Plecând de aici, vor trebui schimbate contractele pe care casele de asigurări le au cu farmaciile, pentru că vechile contracte prevăd nişte sume maximale care vor fi în mod sigur depăşite o dată cu eliminarea plafoanelor. Zaharia Ceapă de la Farmacia "Dorobanţi", care are de încasat din 2006 şi 2007 aproximativ 50 de miliarde de lei vechi de la Casa de Asigurări, consideră că eliminarea plafoanelor la farmacii este în sine o măsură bună. Problema este că a fost luată în condiţiile în care nu s-au achitat vechile arierate. Doina Oprea de la Farmacia 2NA spune că măsura eliminării plafoanelor nu este o noutate. "Până acum doi ani şi jumătate – trei ani, am lucrat fără plafoane, dar atunci ştiam foarte clar că ni se dau banii într-un inteval de timp oarecare. Acest lucru cred că ar trebui stabilit şi acum." Opinia este susţinută şi de Liliana Rădulescu de la Farmacia Dexter, care spune că "prioritară în acest moment este însă achitarea sumelor din anii precedenţi. Societatea pe care o reprezint are de încasat 22 miliarde de lei vechi din 2006 şi 2007. Banii respectivi provin din depăşirea plafoanelor, depăşire justificată, având în vedere conjunctura: pacienţii veneau cu prescripţii medicale şi, în condiţiile în care noi aveam medicamentele în farmacie şi de multe ori era vorba de cazuri urgente, nu îi puteam refuza".
Citește pe Antena3.ro