x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Medicii italieni refuză să acorde îngrijiri unei românce de etnie romă bolnavă de cancer

Medicii italieni refuză să acorde îngrijiri unei românce de etnie romă bolnavă de cancer

de Veronica Micu    |    23 Iul 2008   •   00:00

11:35 • Medicii de la un spital italian au refuzat ieri dimineaţă să acorde îngrijirile necesare unei femei românce de etnie romă bolnavă de cancer, pentru că aceasta nu are domiciliu fix, a anunţat o asociaţie pentru apărarea drepturilor nomazilor. 

Medicii de la un spital italian au refuzat ieri dimineaţă să acorde îngrijirile necesare unei femei românce de etnie romă bolnavă de cancer, pentru că aceasta nu are domiciliu fix, a anunţat o asociaţie pentru apărarea drepturilor nomazilor.  

 

DOAR CU BANI. "Medicii de la spitalul San Salvatore din Pesaro (estul Italiei - n.red.) au refuzat să acorde îngrijiri medicale unei femei bolnave de cancer, pentru că este de etnie romă şi nu are domiciliu fix", a afirmat asociaţia EveryOne. Femeia, Mia Copalea, româncă de etnie romă, "ceruse un consult medical urgent şi eventual un tratament pentru durerile puternice de cap de care suferea de cîteva zile, din cauza cancerului la sîn cu metastaze cerebrale", potrivit asociaţiei. În urmă cu cîteva luni, Copalea fusese suspusă la o intervenţie chirurgicală delicată, la cap, la Milano. Ulterior, ea s-a mutat împreună cu familia la Pesaro, unde locuieşte într-o clădire abandonată. "Deşi aveam documentele noastre româneşti, personalul medical a refuzat să îi acorde îngrijiri mamei mele, pentru că nu aveam un domiciliu aici, la Pesaro. Au refuzat pînă şi să ne dea o reţetă simplă cu medicamentele urgente împotriva cancerului şi pentru a calma durerile de cap", a declarat fiica femeii. "I-au spus că pentru a merge la un control oncologic trebuie să aibă între 300 şi 400 de euro", a adăugat ea. Asociaţia EveryOne i-a cerut ministrului italian al Sănătăţii, Maurizio Sacconi, să "intervină imediat pe lîngă secţia de oncologie a spitalului San Salvatore, din Pesaro, pentru ca Mia Copalea să poată fi internată cît mai repede şi să beneficieze de toate îngrijirile necesare, ca orice altă fiinţă umană".

 

 

×
Subiecte în articol: observator