x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul Culturii doreşte preluarea Teatrului "Oleg Danovski", iar CJ Constanţa tace

Ministerul Culturii doreşte preluarea Teatrului "Oleg Danovski", iar CJ Constanţa tace

de Maria Sârbu    |    20 Aug 2010   •   00:00

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional doreşte să preia în subordine Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" cu tot cu imobilul în care îşi desfăşoară activitatea această instituţie. Ministrul de resort Kelemen Hunor a făcut o adresă către preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, în acest sens, dar răspuns nu a primit încă. În text, el reaminteşte anii înfiinţării celor trei secţii ale Teatrului: Opera, creată prin Hotărârea Consiliului de Miniştri nr.1687 din 1958; Teatrul de Balet Clasic şi Contemporan "Fantasio" (1978) şi Filarmonica "Marea Neagră" (1979).

"Având în vedere faptul că Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional are în subordine în regiunile de importanţă istorică şi culturală instituţii de cultură de renume naţional, considerăm necesară reprezentarea la acest nivel şi a regiunii dobrogene", se arată în adresa ministrului. Pornind de la considerentele de mai sus, Ministerul Culturii "are în vedere preluarea acestei instituţii în subordinea sa, urmând să demareze măsurile legislative, care se impun pentru realizarea acestui obiectiv, inclusiv pentru asigurarea alocaţiilor bugetare".

Aşadar, pentru demararea acestui proces, Ministerul Culturii aşteaptă, "în cel mai scurt timp", hotărârea Consiliului Judeţean cu privire la aprobarea transferului în subordinea sa a Teatrului Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski", respectiv a imobilului utilizat de instituţie "în domeniul public al statului şi în administrarea noului ordonator principal de credite".

Directorul Teatrului, Daniela Vlădescu, a declarat pentru Jurnalul Naţional că este disperată, deoarece preşedintele Consiliul Judeţean încă nu a răspuns ministrului, ceea ce înseamnă, în opini ei, că nu se doreşte trecerea instituţiei de cultură în subordinea ministerului. Cunoscuta soprană a mai spus că, potrivit noii organigrame, Teatrul va rămâne cu 141 de oameni din 240 câţi există în prezent. Deci urmează reduceri de personal. Totodată, ea afirmă că bugetul primit pe 2010 acoperă cheltuielile doar pentru primele opt luni ale anului. Daniela Vlădescu spune că se refuză acest transfer, pentru că nu se doreşte "pierderea" clădirii, un imobil de patrimoniu, care ar putea ajunge cazinou.

×
Subiecte în articol: observator