"Am avut o discuție astăzi foarte bună și detaliată cu secretarul de stat american, Antony Blinken. (...) Această discuție vine, evident, și în contextul situației de securitate de la frontiera noastră, din zona Mării Negre, pe fondul atacurilor repetate, inacceptabile, ale Rusiei asupra unor obiective civile în primul rând, asupra unor monumente, dar mai ales asupra infrastructurii fluviale și maritime", a spus Luminița Odobescu, luni seară, la Antena 3 CNN.
Şefa diplomaţiei române a informat asupra deciziei României de a se alătura Declaraţiei G7 în sprijinul Ucrainei prezentată în marja Summit-ului NATO de la Vilnius.
"Cred că la acest moment România, ca membru NATO, ca membru al Uniunii Europene, deține cele mai importante sau mai solide garanții de securitate din întreaga noastră istorie. Deci acest lucru este foarte important de subliniat la acest moment.
Și cred că prin deschiderea punctelor de frontieră, prin îmbunătățirea infrastructurii, prin tot ceea ce s-a făcut în ultima perioadă am arătat că am putut să găsim soluții și vom lucra în continuare la nivelul guvernului", a mai spus ministrul de Externe.
România are prezență militară, este sprijinită permanent și este un membru activ și important al NATO pe flancul estic, a precizat ministrul Luminița Odobescu.
Şefii diplomaţiilor română şi americană au discutat despre cele mai recente evoluţii din Marea Neagră, inclusiv cu privire la efectele deciziei Federaţiei Ruse de a suspenda participarea în cadrul Iniţiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră.
Ministrul afacerilor externe român şi secretarul de stat al SUA au condamnat atacurile recente ale Federaţiei Ruse asupra civililor şi asupra infrastructurii fluviale şi maritime, precum şi modul cinic în care Federaţia Rusă afectează securitatea alimentară globală.
dinamo