x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Miron Mitrea, CONDAMNAT la doi ani de închisoare cu executare

Miron Mitrea, CONDAMNAT la doi ani de închisoare cu executare

15 Oct 2014   •   15:02
Miron Mitrea, CONDAMNAT la doi ani de închisoare cu executare
Sursa foto: INTACT IMAGES/Jurnalul National/Dragos Stoica

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-au condamnat pe Miron Mitrea la doi ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită şi a fost achitat pentru fals material în înscrisuri oficiale. De asemenea, instanţa a dispus încetarea procesului penal împotriva lui pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals. Tot în cazul lui Miron Mitrea, judecătorii au dispus confiscarea sumei de 169.000 lei, acesta având de plătit şi 15.000 lei cheltuieli de judecată.

În acelaşi dosar, fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Jianu, a fost condamnată la cinci luni închisoare.

Sentinţa nu este definitivă.

La ultimul termen al procesului, din 3 octombrie, procurorul DNA a solicitat condamnarea celor trei inculpaţi din acest dosar, Miron Mitrea, Irina Jianu şi Nicolae Popescu, la pedepse de închisoare cu executare, fără să nominalizeze şi cuantumul acestora. Procurorul a spus că, în cazul lui Miron Mitrea, faptele de care acesta este acuzat au conotaţii "grave" şi sunt dovedite de probele aflate la dosar, astfel încât se impune aplicarea unei condamnări cu executarea pedepsei.

De cealaltă parte, avocaţii au cerut achitarea inculpaţilor, susţinând că nu există dovezi care să ateste vinovăţia lor.

Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, Lucrărilor Publice şi Locuinţei în perioada 2000-2004, a fost acuzat de DNA de luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, în legătură directă cu infracţiunea de corupţie, uz de fals.

În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată Irina Jianu, fost inspector de stat, şef adjunct la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), ulterior inspector general de stat în construcţii la ISC, aceasta fiind acuzată de dare de mită, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor societăţilor comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

De asemenea, a fost trimis în instanţă Nicolae Popescu, fost arhitect-şef la Primăria Voluntari, acuzat de fals material în înscrisuri oficiale şi favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu infracţiunile de corupţie.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2001-2002, Miron Mitrea ar fi primit de la Irina Jianu foloase necuvenite în cuantum de 927.420 de lei în schimbul numirii şi menţinerii acesteia în funcţia de inspector-şef adjunct şi inspector-şef al ISC.

DNA susţine că această sumă reprezintă contravaloarea lucrărilor de construcţii, amenajare şi dotare efectuate cu titlu gratuit şi în lipsa unor contracte de antrepriză sau subantrepriză de SC Conimpuls SA Bacău, SC Vertcon SA Bacău, SC Durimpuls SRL Bacău şi SC Regal Glass SRL Bacău la un imobil din judeţul Ilfov, proprietatea mamei lui Miron Mitrea.

×
Subiecte în articol: miron mitrea condamnare cu executare