x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Greva generală din învățământ continuă. Sindicaliștii refuză oferta Guvernului!

Greva generală din învățământ continuă. Sindicaliștii refuză oferta Guvernului!

de Redacția Jurnalul    |    25 Mai 2023   •   12:26
Greva generală din învățământ continuă. Sindicaliștii refuză oferta Guvernului!
Sursa foto: Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”

UPDATE: Sindicaliştii din Educaţie au refuzat oferta Guvernului pentru încetarea grevei, a anunţat joi, în Piaţa Victoriei. preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Nistor.

 Greva din Educație continuă, după ce profesorii au respins oferta Guvernului care prevederea acordarea unor carduri de 2.500 de lei, în două tranșe. „Este o ofertă jignitoare”, susțin sindicaliștii.

„Guvernul trebuie să răspundă în fața părinților și elevilor pentru ce urmează”, a declarat joi un lider sindical, la protestul sindicaliștilor din învățământ din Piața Victoriei.

Sindicaliștii spun că oferta Guvernului a fost respinsă și că aceasta este considerată „jignitoare” de profesori.

„Colegii au transmis foarte ferm că atâta timp cât nu va exista o soluție corectă și decentă nu vor renunța la această formă de protest. În acest moment, pe baza actualelor propuneri venite din partea executivului, greva continuă”, a spus un alt lider sindical.

Știre inițială: Mii de sindicaliști din învățământ protestează joi în Piața Victoriei. Sindicaliștii sunt joi în a patra zi de grevă generală.

Guvernul nu i-a convins pe profesori să se întoarcă la catedra. Dimpotrivă. Nemulțumirile oamenilor sunt mai mari decât oricând.

"Acesta este mesajul angajatilor din invatamant la oferta Guvernului României!

Ne-am fi dorit sa fim in scoli, dar Guvernul României nu ne lasa!

Uniti suntem puternici!", transmite Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

Astăzi, în timp ce mii de profesori s-au strâns deja în Piața Victoriei pentru a protesta, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a dat declarații, făcând aceeași ofertă cadrelor didactice: prime în valoare de 2.500 de lei.

”Guvernul României dorește să crească salariile profesorilor. Mai mult decât atât, dovada concretă a măsurilor pe care Guvernul dorește să le ia în acest sens este faptul că, așa cum s-a anunțat public, până la data de 15 iulie va fi gata proiectul care vizează noua lege a salarizării, în care Educația se regăsește prioritară și care va sta la baza discuțiilor cu toți cei interesați, inclusiv cu liderii sindicatelor din educație, astfel încât, la 1 septembrie, când începe sesiunea parlamentară în toamnă, această lege a salarizării, care să regăsească inclusiv creșterile salariale așteptate și solicitate în Educație, să poată să devină realitate. 

Între timp, până la momentul 15 iulie, când această nouă lege a salarizării va regăsi noua grilă a Educației, repusă acolo unde și liderii sindicali solicită, acolo unde și profesorii așteaptă și acolo unde și societatea așteaptă, adică în partea superioară, ca prioritate.

Pe acest card vor fi încărcate, repet, următoarele sume: 1.000 lei pentru personalul didactic și personalul didactic auxiliar, în luna iunie, urmând ca în luna octombrie a acestui an, pe același card să fie încărcată suma de 1.500 lei, din care 500 lei reprezintă suma forfetară, iar diferența de 1.000 lei sunt bani pentru susținerea activității didactice, activităților curente de lucru ale personalului din sistemul de învățământ.

În ceea ce privește personalul nedidactic, de asemenea, în lunile iunie și octombrie vor fi încărcate pe același tip de carduri sumele de 500 lei și alți 500 lei în luna octombrie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Guvernul a oferit miercuri, în cadrul discuțiilor cu sindicaliștii din Educație, aflați în grevă, carduri în valoare de 2.500 de lei, sumă acordată în două tranșe.

„Față de discuțiile anterioare, oferta suplimentară a Guvernului pentru recunoașterea calității și redefinirea demnității carierei de profesor va fi aceea a acordării unei sume în luna iunie și a unei sume în luna octombrie, legate de cele două evenimente importante pentru lumea Educației, care va consta într-un card pentru cariera profesională acordat personalului didictic. Suma propusă este de 1.000 de lei pentru luna iunie și 1.500 de lei pentru octombrie”, a spus Marian Neacșu, secretar general al Guvernului.

Acesta a precizat că vor fi acordate sume de 500 de lei, atât în iunie, cât și în octombrie, și personalului nedidactic.

„În cea mai mare măsură sumele prevăzute în aceste carduri vor fi folosite pentru cariera didactică. (...) În momentul acesta o cotă forfetară de 30% poate să fie acordată, banii fiind din fonduri europene, cu caracter forfetar, iar suma care va fi alocată de la bugetul de stat poate să fie folosită pentru orice destinație”, a mai spus secretarul general al Guvernului.

Dan Carbunaru

Protest dascali

miting profesori

×
Subiecte în articol: miting profesori piata victoriei