x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Modificări în Codul Muncii: preaviz şi perioade de probă mai lungi

Modificări în Codul Muncii: preaviz şi perioade de probă mai lungi

29 Noi 2010   •   16:34
Modificări în Codul Muncii: preaviz şi perioade de probă mai lungi
Perioada de probă în care sunt verificate aptitudinile salariatului va fi extinsă, iar contractul de muncă poate înceta fără preaviz pe durata sau la sfârşitul acestei perioade, angajatorul având dreptul să încadreze succesiv mai mult de trei persoane pentru acelaşi post în intervalul de probă.

Noile reguli privind piaţa muncii sunt prevăzute în proiectul de modificare a Codului Muncii, obţinut de Mediafax.

Conform documentului, contractul individual de muncă se încheie în baza consimţământului părţilor, în formă scrisă, în limba română. Obligaţia de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă revine angajatorului. Toţi angajatorii au obligaţia de a încheia, în formă scrisă, contractul individual de muncă anterior începerii raporturilor de muncă.

Cuantumul prestaţiilor suplimentare în bani sau modalităţile prestaţiilor suplimentare în natură trebuie să fie specificate în contractul individual de muncă.

Angajatorul va avea dreptul de a stabili obiective de performanţă individuală, precum şi criteriile de evaluare a realizării acestora.

Perioada obligatorie de concediu neîntrerupt scade de la 15 la 10 zile

O altă modificare a Codului Muncii se referă la perioada în care angajatorul trebuie să asigure fiecărui salariat concediul de odihnă neîntrerupt, pentru situaţiile în care concediul este programat fracţionat. Astfel, această perioadă va fi redusă de la 15 la 10 zile

Proiectul de act normativ prevede că în cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt, faţă de 15 zile, prevăzute în legislaţia actuală.

Reprezentanţii salariaţilor vor putea negocia contractul colectiv de muncă

În cazul angajatorilor la care sunt încadraţi mai mult de 20 de salariaţi, în unităţile în care nu sunt constituite organizaţii sindicale, interesele salariaţilor pot fi promovate şi apărate de reprezentanţii lor, aleşi şi mandataţi special în acest scop, conform proiectului de modificare a Codului Muncii.

Proiectul de act normativ stabileşte o nouă atribuţie pentru aceştia, respectiv negocierea contractului colectiv de muncă.

Potrivit legislaţiei în vigoare, reprezentanţii salariaţilor au ca atribuţii principale urmărirea respectării drepturilor salariaţilor, în conformitate cu legislaţia în vigoare, cu contractul colectiv de muncă aplicabil, cu contractele individuale de muncă şi cu regulamentul intern, participarea la elaborarea regulamentului intern, promovarea intereselor salariaţilor referitoare la salariu, condiţii de muncă, timp de muncă şi timp de odihnă, stabilitate în muncă, precum şi orice alte interese profesionale, economice şi sociale legate de relaţiile de muncă şi sesizarea inspectoratului de muncă cu privire la nerespectarea dispoziţiilor legale şi ale contractului colectiv de muncă aplicabil.

×