x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților. Ce se împarte în această zi

Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților. Ce se împarte în această zi

de Redacția Jurnalul    |    22 Iun 2024   •   14:00
Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților. Ce se împarte în această zi

Moșii de vară sau Sâmbăta Morților reprezintă o zi importantă pentru credincioşi, în care rudele se roagă pentru cei adormiți și împart diverse alimente pentru sufletele lor.

Pe parcursul acestei zile, credincioșii merg la biserică pentru a participa la slujbe speciale, unde sunt pomenite sufletele celor adormiți. Este o ocazie în care familiile oferă pomană în memoria celor decedați, împărțind alimente, colaci, colivă, vin și alte ofrande vecinilor, prietenilor și persoanelor sărace.

Este o zi de pomenire a tuturor celor trecuți din această viață, o zi în care rugăciunile sunt îndreptate către sufletele lor, cerându-se iertarea păcatelor și odihna veșnică.

Este preparatul principal oferit în această zi, fiind un simbol al învierii și al vieții veșnice.

Oferirea de alimente și băuturi este un act de milostenie, menită să aducă alinare sufletelor celor morți și să arate generozitate și iubire față de semeni.

Mulți oameni vizitează cimitirele pentru a îngriji mormintele rudelor și a aprinde lumânări.

Ce se împarte în această zi 

De Moșii de Vară, se dă de pomană vase de lut, căni, străchini și vase de lemn (cofe), decorate cu flori și umplute cu lapte, vin sau apă.

Deoarece Moșii de vară pică în ajun de Rusalii, la pachetele cu pomană se adaugă și orez cu lapte, conform unei vechi tradiții românești.

În această zi, gospodinele împart și sarmale, plăcinte, colaci, cireșe, fructe și vin. De asemenea, se oferă și alte obiecte, cum ar fi lumânări, tămâie, iconițe, cruciulițe, prosoape, căni și vase din lut, precum și linguri de lemn.

Aceste tradiții sunt respectate atât la țară, cât și în orașe. Scopul este de a onora memoria celor decedați și de a oferi ajutor celor nevoiași.

În cimitire, mormintele sunt curățate și împodobite cu flori și ramuri de tei. Lumânările sunt aprinse și ard pe tot parcursul ceremoniei. Oamenii se adună pentru a se ruga și a-și aminti de cei plecați.

În felul acesta, familiile își amintesc și își onorează rudele care au murit și au plecat în lumea cealaltă. De asemenea, în această zi, se obișnuiește și să se pună masa în curte sau în grădină, pentru a-i primi pe oaspeți și a le oferi mâncare și băutură.

Se pregătesc bucate tradiționale și mâncăruri de sezon. Totodată, din pachetul de pomană nu trebuie să lipsească fructele.

×