x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mugur Isărescu, BNR: Prognoza nu arată chiar frumos

Mugur Isărescu, BNR: Prognoza nu arată chiar frumos

09 Aug 2021   •   21:21
Mugur Isărescu, BNR: Prognoza nu arată chiar frumos
Sursa foto: Lucian Alecu

Prognoza nu arată chiar frumos, dar după acest vârf, inflaţia care va fi anunţată peste două zile va depăşi 5% sau va fi în jur de 5%. „Efortul nostru este de a menţine inflaţia la 5% - 5,5%, până la finalul anului”, spune Mugur Isărescu.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a spus în cadrul unei conferinţe de presă privind raportul de inflaţie, că prognoza nu arată chiar frumos, dar efortul BNR este de a menţine inflaţia între 5% şi 5,5% până la sfârşitul anului, conform ZF.

„Prognoza nu arată chiar frumos, dar după acest vârf care este deja în prezent, inflaţia care va fi anunţată peste două zile va depăşi 5% sau va fi în jur de 5%. Vedem, cu acţiunea politicii monetare, o temperare a creşterilor de preţ. Efortul nostru este de a menţine inflaţia la 5- 5,5%, până la finalul anului, pentru că apoi, din ianuarie indicele preţului va coborî sub 4,5%, datorită efectului de bază. Creşterile din toamnă nu vor fi foarte mari”, a spus Mugur Isărescu.

Pentru sfârşitul anului următor, datorită faptului că dispare efectul de bază, prognoza BNR este de 3,4% a indicelui preţurilor de consum, a adăugat Mugur Isărescu: „Faţă de prognoza precedentă, creşterile de preţuri sunt semnificativ mai mari, dar nu suntem singurii. În acest context, prognozele noastre sunt rezonabile, dar trebuie acţionat din timp pentru ca preţurile să nu se ducă în runda a doua de creşteri”.

Pe de altă parte, Isărescu a spus că BNR va continua controlul strict al lichidităţilor pe piaţa monetară, în timp ce se va urmări secvenţialitatea de întărire a politicii monetare.

„Vom continua controlul strict al lichidităţilor pe piaţa monetară. Există o secvenţialitate în a întări politica monetară. Mai întâi se opreşte cumpărarea de active, se întăreşte piaţa dobânzilor, apoi se creşte dobânda de politică monetară. Ciclul de scădere a dobânzilor în România s-a oprit. Vom vedea deciziile următoare în funcţie de ce se va întâmpla”, susţine Mugur Isărescu.

El a explicat că leul s-a întărit, nu s-a depreciat, iar comparativ cu alte ţări din regiune precum Ungaria, Cehia şi Polonia, cursul de schimb al leului s-a menţinut stabil.

×
Subiecte în articol: mugur isarescu