x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mureşan, Remeş şi Ciorbă vor "Caltaboşul" înapoi la DNA

Mureşan, Remeş şi Ciorbă vor "Caltaboşul" înapoi la DNA

de Veronica Micu    |    16 Dec 2008   •   00:00
Mureşan, Remeş şi Ciorbă vor  "Caltaboşul"  înapoi la DNA

Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan, foşti miniştri ai Agriculturii, cer restituirea la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a dosarului în care sunt judecaţi pentru fapte de corupţie, deoarece instanţa nu ar fi fost legal sesizată.



Avocaţii lui Remeş, Mureşan şi ai denunţătorului Gheorghe Ciorbă au cerut, la termenul de astăzi, restituirea dosarului pentru refacerea urmăririi penale, ei susţinând că procurorii nu le-au prezentat clienţilor lor procesul-verbal referitor la interceptările convorbirilor. Potrivit avocaţilor, în acest fel inculpaţilor le-a fost încălcat dreptul la apărare, informează Agerpres.

Instanţa a rămas în pronunţare în legătură cu cererile inculpaţilor


Procesul în care foştii miniştri ai Agriculturii Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan sunt judecaţi pentru fapte de corupţie a fost amânat, pe 5 noiembrie, la cererea inculpatului Gheorghe Ciorbă. Acesta a spus că şi-a angajat avocat doar cu o zi înainte, drept urmare acesta neavând timp să studieze dosarul. Decebal Traian Remeş a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, alături de Ioan Avram Mureşan, acuzat de complicitate la cumpărare de influenţă în formă continuată, şi de omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, acuzat de cumpărare de influenţă.
Potrivit rechizitoriului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în septembrie 2007, Decebal Traian Remeş, în calitate de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a acceptat şi primit produse alimentare în valoare de 1.500 lei şi suma de 15.000 euro de la Gheorghe Ciorbă, prin intermediul lui Ioan Mureşan. Banii şi produsele alimentare au fost primite în scopul favorizării firmei Construct Europromt SRL Certeze - aparţinând fiului omului de afaceri Gheorghe Ciorbă - la câştigarea a două licitaţii publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare, prin exercitarea influenţei pe care ministrul o avea asupra funcţionarilor însărcinaţi cu derularea procedurilor de achiziţie publică, de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Râmnicu Vâlcea. Gheorghe Ciorbă a oferit ministrului Agriculturii, prin intermediul lui Ioan Mureşan, şi un autoturism de lux marca Audi Q7, în valoare de 65.000 euro, fiind "extrem de interesat în câştigarea licitaţiei de la ITRSV Râmnicu Vâlcea", susţin procurorii, citaţi de Agerpres.

Mureşan a jucat rolul de intermediar

La 6 octombrie 2007, procurorii au dispus faţă de Ioan Mureşan luarea măsurii reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore, acesta fiind prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunerea luării măsurii arestării preventive. Instanţa a dispus înlocuirea arestării preventive cu obligarea inculpatului de a nu părăsi localitatea. La 3 ianuarie 2008, aceasta a fost înlocuită cu măsura obligării de a nu părăsi ţara, valabilă până la 1 iulie 2008.
La 10 martie 2008 s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra imobilului din municipiul Baia Mare aparţinând inculpatului Decebal Traian Remeş, în vederea confiscării sumelor care au reprezentat obiectul infracţiunii de trafic de influenţă.

×
Subiecte în articol: romania mureşan remeş ciorbă