x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nat King Cole... de neuitat

Nat King Cole... de neuitat

10 Aug 2009   •   00:00
Nat King Cole... de neuitat

Când spui Nat King Cole, nici nu ştii la ce să te gândeşti prima dată... Să-l apreciezi pentru cariera sa de jazz, să-l iubeşti pentru tangourile ferme­că­toare sau să-l respecţi pentru cât de mult a luptat împotriva rasismului?

Prin propriile eforturi, demnitate şi pasiune s-a ridicat deasupra întregii lumi şi a scris pe cer că "planeta trebuie construită prin speranţe".

Artiştii l-au considerat pe Cole un împătimit al jazzului. Oamenii de rând însă l-au iubit pentru faptul că, atunci când urca pe scenă, îşi dorea înainte de toate ca publicul să fie mul­ţumit. Când pronunţi numele lui Nat King Cole, ai senzaţia că dai drumul unor litere făcute să fie una lân­gă alta.

Nathaniel Adams Coles s-a născut în Montgomery, Alabama, la 17 martie 1919, de ziua Sfântului Pa-trick. Cu ajutorul mamei sale, de altfel singurul profesor de pian pe care l-a avut, prima lui interpretare a avut loc la vârsta de 4 anişori. Urcat pe o scenă improvizată, notează site-ul ofi­cial al artistului, Nat a cântat "Da, noi nu avem banane!". Şi aşa a în­ce­put totul...

De-a lungul unei cariere de peste 20 de ani, Nat King Cole nu a stu­diat numai jazz şi gospel, a fost atras şi de muzica clasică. A interpretat, după cum însuşi spunea: "De la Bach la Rachmaninoff". Frank Sinatra l-a numit "împărat" al jazzului.

Celebrul showman Ed Sullivan i-a strâns mâna cu căldură, iar Chuck Berry i-a acordat titulatura de "tătic". În ceea ce-l priveşte pe Nat, cel mai bun lucru pe care l-a învăţat a fost "să iubească pentru a fi iubit".

×
Subiecte în articol: observator