x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator NATO a efectuat un exerciţiu antiaerian pe teritoriul României

NATO a efectuat un exerciţiu antiaerian pe teritoriul României

de Redacția Jurnalul    |    23 Noi 2022   •   21:15
NATO a efectuat un exerciţiu antiaerian pe teritoriul României
Sursa foto: pixabay.com

Alianţa Nord-Atlantică a efectuat, miercuri, un exerciţiu antiaerian şi antibalistic pe teritoriul României, la aproximativ o săptămână după căderea accidentală a unei rachete în Polonia, incident care a evidenţiat vulnerabilităţi în spaţiul aerian NATO, informează Reuters.

Un sistem antiaerian detaşat în România a simulat respingerea unui atac aerian, a comunicat Comandamentul aerian aliat din Ramstein, Germania. La exerciţiu au participat avioane de vânătoare F-16 trimise de Turcia, aeronave Eurofighter din Spania, avioane Growler din SUA dotate cu echipamente de război electronic şi aeronave franceze Rafale, care au decolat de pe portavionul Charles de Gaulle.

"Ca reacţie la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, continuăm consolidarea mijloacelor pentru descurajare şi apărare în partea de est a Alianţei. Exerciţiile de acest fel asigură că forţele NATO au capacitatea de a acţiona împreună şi rămân pregătite să reacţioneze la orice ameninţare, din orice direcţie", a declarat Oana Lungescu, purtătoarea de cuvânt a NATO, citată de agenţia Reuters. Oficialul NATO a precizat că au fost intensificate misiunile de patrulare şi supraveghere şi au fost suplimentate capabilităţile antiaeriene şi pentru detectarea navelor.

Franţa a detaşat în mai un sistem antiaerian de tip SAMP/T în România. Sistemul poate proteja aeroporturi şi porturi de atacuri cu rachete de croazieră, cu avioane, drone şi rachete balistice tactice.

Şi în alte state de pe flancul de est al NATO au fost instalate echipamente similare, în contextul invaziei militare ruse în Ucraina. În Slovacia sunt sisteme antiaeriene Patriot furnizate de Germania, Statele Unite au trimis tot sisteme Patriot în Polonia, iar Spania a detaşat sisteme NASAMS în Letonia.

(sursa: Mediafax)

×