x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nebunie la intrarile si iesirile din tara

Nebunie la intrarile si iesirile din tara

de Daciana Cordos    |    08 Aug 2005   •   00:00
Nebunie la intrarile si iesirile din tara

Romanii care intra sau ies din tara in aceste zile au de asteptat pana la sase ore pentru formalitatile vamale. Cei mai multi sunt oameni care au documente de calatorie in regula. Cat despre cei care muncesc la negru in tarile din spatiul Schengen, acestia prefera sa fie prinsi acolo de Politie si trimisi cu forta acasa, decat sa riste sa revina in tara si sa nu se mai poata intoarce.

Agitatie mare, cozi infernale, nervi. Aceasta este atmosfera de la Vama Nadlac. Oamenii se simt jigniti de atitudinea politistilor de frontiera. "Ii lasau sa treaca pe unguri si restul romanilor stateau pe loc. Sincer sa fiu, ne considera o rasa inferioara. Au incurcat treburile astia de la Guvern cu retinerea pasapoartelor, in loc sa le retina pasapoartele ar trebui sa li le lase, pentru ca Guvernul traieste pe spatele emigrantilor", spuneau romanii care si-au petrecut cateva ore bune la granita.

TRECUTI PE TABEL. Cei mai multi au renuntat la planurile de a veni acasa in concediu de teama ca nu vor mai putea parasi Romania. Au joburi in constructii, in special barbatii, iar femeile sunt infirmiere in casele de batrani sau baby-sitter. Oamenii spun ca dureaza ani buni sa isi rezolve un permis de sedere pemanenta si ca este imposibil sa respecte, in aceste conditii, termenul de sedere legal de 90 de zile. "Suntem trecuti intr-un tabel, spune un barbat care s-a intors in tara prin Vama Nadlac, asa ca oricum nu vom mai putea iesi din Romania. Muncesc de un an in Italia si abia acum am apucat sa vin acasa. Eram in autocar cand am aflat ce se intampla la granita. M-as fi putut intoarce, insa am probleme in familie si trebuie sa ajung acasa neaparat."

EFECT ZERO. Chiar daca, de sambata noaptea, de la ora 24:00, politistii de frontiera nu mai ridica documentele de calatorie celor care au stat mai mult de 90 de zile in spatiul Schengen, efectele sunt aceleasi. Romanii care muncesc la negru spun ca este "aceeasi Marie cu alta palarie". "Daca italienii ne accepta ca «stranieri», de ce suntem tratati asa la noi in tara?", spune o femeie din Bacau, venita sa-si ajute mama sa-si reconstruiasca locuinta luata de ape.

Politistii de frontiera de la Vama Veche au prins duminica doi romani, de 23 si 28 de ani, care trecusera frontiera pe camp. Politistii au gasit urme inca de la 5 dimineata, dar abia dupa-amiaza i-au prins pe cei doi, care se intorceau din Grecia, conform sefului Politiei de Frontiera de la Constanta, comisar Adrian Toba.

CRITICI
O campanie de informare, aparuta in Romania pentru a preveni imigratia ilegala, starneste controverse in Marea Britanie. Imaginile, realizate in colaborare cu englezii si cu Organizatia Internationala pentru Migratie, prezinta un barbat care priveste nervos peste umar inspre silueta unui politist britanic. "Nu poti scapa de propria umbra. Singura cale este cea legala", avertizeaza sloganul. Potrivit ziarului Daily Telegraph, conservatorii britanici au criticat aspru campania sus-mentionata, apreciind-o drept "absurda". Criticii sustin ca adevaratul vinovat pentru puzderia de imigranti ilegali din Marea Britanie este Guvernul de la Londra, si nu cei aflati in cautarea unui trai mai bun. Desi in interiorul Marii Britanii, Politia depune uneori eforturi supraomenesti pentru a face fata imigrantilor ilegali, la frontiere nu exista suficiente forte care sa tina sub control acest fenomen. Departamentul britanic al Afacerilor Interne a recunoscut ca numarul imigrantilor ilegali aflati pe teritoriul Marii Britanii poate ajunge la 500.000 de persoane, iar alte surse sustin ca acesta se poate ridica chiar la 800.000 de oameni. (Anca Aldea)
×
Subiecte în articol: observator