x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Netoiu sprituieste putin si pe la Vaslui

Netoiu sprituieste putin si pe la Vaslui

10 Mar 2005   •   00:00

OBSERVATOR
AFACERE - Cu datorii de 400 de miliarde de lei, Vidisamp SA Husi a trecut in curtea Vincon Vidisamp SA Husi, firma care a reprezentat mai bine de doua decenii fanionul industriei vinicole vasluiene, a fost vanduta societatii vrancene Vincon, patronata de cunoscutul om de afaceri dinamovist Gigi Netoiu. Lucrul acesta s-a petrecut zilele trecute, cand lichidatorul judiciar Evalcont SRL a aprobat vanzarea activelor SC Vidisamp SA catre firma din Focsani. Printre clientii lichidatorului nemtean s-au numarat o serie de alte firme vasluiene, intre care Fabrica de Mobila Novas sau COMAT SA. Atras de investitiile viticole, vicepresedintele dinamovist si-a adjudecat si SC Vidisamp, desi punctul sau forte il reprezinta fotbalul.

MARIUS HERMENIUC

"NUME DE COD". Vicepresedintele dinamovist Gigi Netoiu este alintat in lumea fotbalului ca fiind "regele alcoolului"
A fost o vanzare fara prea multa publicitate, care a consfintit intrarea renumitelor vii de la Husi intr-o noua etapa de exploatare, dupa ce ani de zile au fost o vaca buna de muls pentru tot felul de afaceristi verosi.

VIE DE SOI. Pretul de vanzare a societatii husene a fost unul fabulos pentru economia judetului Vaslui: 49,5 miliarde de lei fara TVA. Bunurile firmei au fost scoase la vanzare in cinci etape de licitatie la care nu s-a prezentat nici un ofertant. Dumitru Lazar, asociat la Evalcont, considera ca pretul obtinut este foarte bun, mai ales ca orice zi de primavara pierduta duce la pierderi financiare uriase. La cele 2 milioane de dolari platite, firma lui Gigi Netoiu a pus mana pe 556 de hectare de vie de cea mai buna calitate, cele noua sedii ale fermelor viticole si atelierul mecanic, plus o parte din sediul central al firmei Vidisamp. Raman in urma datorii de 400 de miliarde de lei, iar finantele vasluiene vor trebui sa caute o solutie pentru a recupera de la cei ce au produs acest prejudiciu, ceea ce se mai poate recupera.

COMBINATII. Conditiile contractului au fost simple: jumatate din suma cu care au fost cumparate viile va trebui platita in termen de cinci zile, cealalta jumatate - pana in luna iunie. Din informatiile noastre, Vincon a platit marti jumatate din suma prevazuta in contract, adica 25 de miliarde de lei fara TVA. De astazi incep lucrarile in vii. Directorul General de la Vincon SA Vrancea, Georgel Costache, a declarat ca achizitia viilor de la Husi face parte din planul gandit de conducerea de la Vincon de a cuceri piata interna cu vinuri de calitate, pas care va fi urmat de o invadare a pietei Uniunii Europene cu vinurile produse sub aceasta marca. "Am venit la Husi cu dl Davidoiu, un specialist de marca in viticultura romaneasca, am fost doua zile in toate viile, am vazut sedii, dotari, tot ce se putea vedea. Am fost impresionati de faptul ca in ciuda problemelor economice care s-au petrecut la aceasta societate, specialistii au lucrat aceste vii cu tot sufletul si cu multa dragoste", ne-a declarat directorul general de la Vincon.

Cei de la Vincon si-au dat seama ca podgoriile husene reprezinta un nume de referinta in viticultura romaneasca, insa nu au fost exploatate la adevaratul lor potential. Pentru ca nu s-au facut lucrari de toamna in vii, fiecare zi de intarziere aduce pagube importante cu consecinte grave pentru recolta din acest an. Costache a mai spus ca acesta este si motivul pentru care s-a insistat pentru urgentarea semnarii contractului.

VINCON
Vincon este o adevarata comoara pentru proprietarii sai. Un raport din 2003 arata ca "averea" Vincon se ridica la peste 10 milioane de dolari, din care doar stocul de coniac se ridica la peste doua milioane de litri. Stocarea acestei cantitati a fost justificata prin faptul ca proprietarii "nu doreau sa vanda bautura de marca pe o piata burdusita cu falsuri". Gigi Netoiu este asociat la aceasta "mina de aur" cu impresarul Gica Popescu, Vincon Distribution SRL aflandu-se printre alte afaceri destul de banoase, cum ar fi Complexul Turistic International Doi Cocosi SRL, Euro Cash Exchange SRL, Inter Prosport SA, Meda Prod Distribution SRL si TVM Invest SA. Gigi Netoiu este insa cunoscut ca fiind un investitor in fotbal, actualmente fiind vicepresedinte al Consiliului Director al Fotbal Club Dinamo.

RENASC PODGORIILE IN HUSI?
Zeci de hectare de vie imbatranita vor fi inlocuite de cei de la Vincon. Directorul Costache a spus ca are informatii ca in unele zone ale plantatiilor nu s-au mai aplicat ingrasaminte de peste zece ani, fapt care a dus la diminuarea productiei de struguri. Conducerea Vincon doreste ca in doi ani sa deschida la Husi un combinat de vinificatie dotat cu utilaje de ultima generatie. Se pare insa ca singura intentie a lui Netoiu este sa-si vanda vinurile slabe drept "Busuioaca de Bohotin".
×
Subiecte în articol: observator netoiu vincon gigi netoiu