x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Norul radioactiv de la Fukushima a ajuns deasupra României

Norul radioactiv de la Fukushima a ajuns deasupra României

31 Mar 2011   •   09:45
Norul radioactiv de la Fukushima a ajuns deasupra României
Sursa foto: /Reuters
158978-.jpgNorul radioactiv de la Fukushima se află deasupra României. Potrivit Institutului German de Cercetări pentru Mediu, particulele se afla în prezent la 5.000 de metri altitudine, însa dacă plouă vor ajunge la sol.  Toate autorităţile insista însă că deocamdată vorbim despre concentraţii care nu prezintă un pericol iminent pentru oameni.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, masa de aer care traversează România în această perioadă nu are concentraţii mari de radioactivitate, măsurătorile efectuate până în prezent indicând faptul că valorile concentraţiei de ozon sunt obişnuite pentru această perioadă a anului.

Norul cu particule s-a deplasat peste 20 de mii de kilometri. A trecut prin Islanda, Franţa, Germania şi a ajuns deasupra României.

Ieri, particulele radioactive au fost la o altitudine de 2.500 de metri. Astăzi sunt mai sus. La 5000 de metri. Din fericire, monitorizările de până acum nu ne dau motive de îngrijorare. Cantitatea de izotopi este de sute dacă nu chiar mii de ori mai mică decât cota de alarmă.

Probleme pot aparea însă în timp şi evident când cantităţile radioactive sunt mari. Şi asta pentru că particulele de Cesiu 137 şi Iod 131 pot fi asimilate de om.



Islanda a fost prima ţară europeană unde au fost detectate particule radioactive despre care se crede că provin de la Fukushima. Specialistii au afirmat că nivelul radiaţiilor este extrem de scăzut şi nu reprezintă niciun fel de pericol pentru oameni.

Norul radioactiv emis de centrala de la Fukushima a ajuns şi pe cerul Franţei, dar riscurile existenţei unor reziduuri radioactive sunt "neglijabile" şi nu vor avea "niciun impact" asupra sănătăţii, potrivit Agenţiei de Securitate Nucleară şi Comisiei de cercetare şi Informaţii independente privind Radioactivitatea. (V.M.)

×