x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nou concurs pentru Catedrala Neamului

Nou concurs pentru Catedrala Neamului

04 Mar 2005   •   00:00

Patriarhia ar putea primi in administrare terenul pe care va fi ridicata Catedrala Neamului pana la Pasti, a declarat ieri Prea Sfantul Ciprian Campineanul, Episcopul Vicar Patriarhal.

PROIECT. Murgeanu, un primar general optimist
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a fost de acord cu hotararea Consiliului National Bisericesc privind construirea ansamblului Catedralei Mantuirii Neamului pe Dealul Arsenalului din Bucuresti, asa cum a propus primarul general interimar al Capitalei, Razvan Murgeanu. Vicarul Partiarhal a mai precizat ca proiectul privind amplasarea Catedralei pe Dealul Arsenalului va fi esetial modificat fata de cel initial care urma sa fie ampalsat in Parcul Carol. "Pentru noul amplasament avem nevoie de un cu totul alt proiect, pe baza unor studii noi", a precizat Prea Sfantul Campineanul. El a adaugat ca Biserica Ortodoxa a avut deja intalniri cu arhitecti si va continua colaborarea cu acestia, astfel incat proiectul sa corespunda cu noul amplasament. Acest lucru presupune, bineinteles, un nou concurs de proiecte. Episcopul Vicar a mai spus ca exista deja zeci de miliarde de lei in contul Patriarhiei Romane pentru ridicarea noului lacas. Sume importante au fost donate de catre Suvernaul Pontif, iar Arhiepiscopul Hristodoulos al Atenei si al Intregii Grecii a promis deja 100.000 de euro pentru catapeteasma catedralei.

HOTARAREA. Pe terenul insumand 10 hectare, care va fi pus la dispozitia Bisericii printr-o hotarare de guvern, vor fi construite Catedrala si asezamintele patriarhale si va fi amenajat un parc public. Fatada principala va avea vedere spre cartierul 13 Septembrie, constructia fiind vizibila chiar si de pe Dealul Mitropoliei. "Solutia de astazi ofera posibilitatea organizarii unor procesiuni ample, care sa nu afecteze circulatia rutiera. Astfel, de la o slujba tinuta pe Dealul Mitropoliei, miile de credinciosi au posibilitatea sa porneasca intr-o procesiune pe Bulevardul Unirii, apoi pe Bulevardul Libertatii, apoi sa urce pe Calea 13 Septembrie, pana in incinta Catedralei", declara primarul general interimar al Capitalei, Razvan Murgeanu. (Eugenia Mihalcea)

×
Subiecte în articol: observator