x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Nu există nici un fel de scuză. Cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere"

"Nu există nici un fel de scuză. Cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere"

de Gabriela Antoniu    |    23 Aug 2010   •   00:00
"Nu există nici un fel de scuză. Cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere"
Sursa foto: Angelo Brezoianu/Agerpres

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a inspectat sâmbătă Maternitatea Giuleşti şi a spus că, dacă personalul nu a fost prezent unde trebuie, să răspundă pentru ceea ce s-a întâmplat.

"Nu există nici un fel de scuză, nu există fugă de răspundere, cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere şi vor răspunde indiferent de scuze", a declarat sâmbătă Sorin Oprescu, citat de Mediafax. Edilul-şef al Capitalei a afirmat că lipsa de disciplină se manifestă din ce în ce mai mult în spitale, precizând că cine greşeşte trebuie să plătească pentru ce se întâmplă. Oprescu a mai spus că a venit momentul adevărului şi că este necesară o reformă morală în spitale, iar cine greşeşte să plătească. Primarul general a spus că a văzut la Maternitatea Giuleşti un personal timorat, "care nici nu ştiu ce a fost în capul lui când s-a întâmplat tragedia". El a adăugat că Primăria Capitalei face propria anchetă în cazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti şi că rezultatele vor fi făcute publice.

Oprescu a reafirmat că lucrările de reparaţii la Maternitatea Giuleşti vor începe în această dimineaţă, adăugând că doreşte ca acestea să se încheie cât mai repede cu putinţă, pentru ca activitatea în spital să poată fi reluată în cel mai scurt timp. El a precizat că valoarea lucrărilor, care include reparaţii şi dotarea cu echipamente, a fost estimată la aproximativ un milion de euro.

Edilul-şef al Capitalei a precizat că, după incendiul de la Maternitatea Giuleşti, a început un control în cele 21 de spitale, la şase dintre acestea verificarea fiind încheiată. Oprescu a afirmat că există unităţi sanitare în care funcţionează detectorul de fum, dar sunt probleme la sistemul de alarmare. În acest context, Oprescu a spus că intenţionează să analizeze posibilitatea angajării propriilor pompieri în unităţile sanitare preluate. De asemenea, o problemă regăsită în toate unităţile verificate vizează deficitul de personal. El a precizat că acest control va continua şi în celelalte spitale în zilele următoare. De asemenea, primarul general al Capitalei a adăugat că le-a cerut directorilor de spitale ca în termen de 30 de zile să facă o analiză tehnică a tuturor instalaţiilor electrice, de gaz, de alimentare cu apă şi de aer condiţionat. Oprescu a mai spus că va aloca opt milioane de euro pentru reabilitarea spitalelor municipalităţii.

Cât priveşte deblocarea posturilor din sistemul sanitar, premierul Emil Boc a declarat sâmbătă la Lugoj că în luna septembrie se va face o analiză cu privire la posturile care pot fi deblocate şi la numărul acestora, menţionând că este vorba şi despre posturi din justiţie, administraţie şi învăţământ superior. "Vom încerca să putem aproba posturi suplimentare", a spus Emil Boc. El şi-a manifestat speranţa că accidentul de la maternitate va reprezenta "o lecţie" şi pentru autorităţile locale care au preluat spitalele, dar care au şi responsabilităţi în acelaşi timp, fiind obligate să asigure structura elementară de funcţionare.

De cealaltă parte, Sorin Oprescu a spus că a simţit, după tragedia de la Maternitatea Giuleşti, amestecul politicului, însă le spune celor care îl acuză că nu a fugit şi nu va fugi de răspundere, precizând că în cele 18 spitale pe care le-a preluat în 2009 a investit peste 40 de milioane de euro.


Starea bebeluşilor, stabilă
Starea celor şase bebeluşi internaţi în Secţia de Terapie Intensivă Nou-Născuţi a Spitalului "Grigore Alexandrescu" este stabilă. Purtătorul de cuvânt al Spitalului "Grigore Alexandrescu" din Capitală, Raluca Alexandru, a precizat că în ultimele ore nu au apărut probleme deosebite în starea celor şase bebeluşi răniţi în incendiul de la Maternitatea Giuleşti. Unul dintre bebeluşi, care are arsuri extensive şi de căi respiratorii, rămâne în continuare în stare gravă, intubat şi dependent de ventilaţie mecanică, iar starea celorlalţi cinci, printre care două perechi de gemeni - doi băieţei şi un băieţel şi o fetiţă -, este în continuare stabilă. Medicul Raluca Alexandru a mai spus că în şapte-zece zile se poate spune dacă cei şase bebeluşi au ieşit din starea de şoc, dar având în vedere că ei au rezistat mai mult timp, şansele lor de supravieţuire sunt mai mari.


Expertiză la Petroşani
Incubatoare, cabluri, prize şi o mare parte din aparatura existentă în salonul de Terapie Intensivă din Maternitatea Giuleşti au fost transportate cu două camioane ale Jandarmeriei la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră Petroşani. Potrivit şefului de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră Petroşani, Constantin Lupu, toată aparatura care a existat în salonul unde s-a produs tragedia în urma căreia cinci bebeluşi au murit, iar alţi şase sunt răniţi grav va ajunge la INSEMEX pentru expertiză tehnică. Lupu a mai spus că expertizarea probelor va dura aproximativ o săptămână, însă raportul va fi finalizat în două săptămâni, după ce experţilor li se vor pune la dispoziţie şi alte acte care sunt întocmite de anchetatori.

×
Subiecte în articol: observator