x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Nu suntem ruşi împuţiţi, cum ne zice primarul". Revolta ucrainienilor din Timiş

"Nu suntem ruşi împuţiţi, cum ne zice primarul". Revolta ucrainienilor din Timiş

de Mircea Opris    |    27 Mai 2012   •   10:56
"Nu suntem ruşi împuţiţi, cum ne zice primarul". Revolta ucrainienilor din Timiş

In comuna Victor Vlad Delamarina traiesc peste 1.500 de etnici ucrainieni, cea mai mare comunitate a lor din intregul Banat. Comuna sta pe un butoi de pulbere in pragul alegerilor locale, dupa ce reprezentantii ucrainienilor vor sa il reclame pe actualul primar Ioan Sima, care i-a jignit in repetate randuri, facandu-i "rusi imputiti".

Sesizarea va fi facuta chiar de catre Gheorghe Hleba, presedintele Uniunii Ucrainienilor din Romania, filiala Timis.

Oamenii din comuna povestesc ca Ioan Sima, primar al comunei neschimbat dinainte de 1989, ii jigneste pe strada, la magazin sau la adunari.

"Vorbeste cu noi ca si cu animalele. Ne injura si foloseste cuvinte care ne e rusine sa vi le spunem. Si asta doar pentru ca zice el, nu vrem sa il votam", au spus oameni prezenti la o intalnire publica, sambata trecuta.

Conflictul dintre primar si ucrainienii din Victor Vlad Delamarina dureaza de mai multi ani. Trebuie spus ca minoritatea ucrainienilor reprezinta peste 60% din populatia satelor comunei si sunt cea mai importanta masa de votanti.

Reclamatia va ajunge in cel mai scurt timp la conducerea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.

"Este inadminisbil cum vorbeste cu oamenii din Delamarina si din satele din jur, atat cu ucrainienii cat si cu romii. Nu e un caz izolat. Zeci de oameni mi s-au plans ca, de cate ori are ocazia, domnul primar Sima ii numeste "rusi imputiti". Ori noi suntem ucrainieni. Demnitatea lor trebuie aparata, iar primarul sanctionat", a declarat Gheorghe Hleba presedintele Uniunii Ucrainienilor din Romania, filiala Timis.

Am increcat sa il contactam atat personal cat si telefonic pe primarul Ioan Sima pentru a-i solicita un punct de vedere insa acesta nu a putut fi gasit nici la primarie, nici acasa si nici pe telefonul mobil.

×
Subiecte în articol: ioan sima vlad delamarina