"În cei 30 de ani de la crearea Sectorului de Dezvoltare a Telecomunicaţiilor ITU, în 1992, numărul utilizatorilor de Internet a crescut de la câteva milioane la aproape cinci miliarde. Această tendinţă a permis o transformare digitală care a fost şi este, transformând societăţile şi economiile noastre. Cu toate acestea, potenţialul internetului pentru binele social şi economic rămâne în mare parte neexploatat: o treime din populaţia globului (2,9 miliarde de oameni) rămâne offline şi mulţi utilizatori se bucură doar de conectivitate de bază. Conectivitatea universală şi semnificativă - definită ca posibilitatea unei experienţe online sigure, satisfăcătoare, îmbogăţită, productivă şi accesibilă pentru toată lumea - a devenit noul imperativ pentru Deceniul de Acţiune 2020-2030 pentru a atinge Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD)", se menţionează în documentul ITU.
Raportul de specialitate arată, totodată, că finanţarea accesului universal în bandă largă în ţările în curs de dezvoltare, în următorul deceniu, va costa între 0,62 trilioane de dolari (utitilizând 4G) şi 1,1 trilioane de dolari, folosind 5G Non-Standalone (NSA).
În acest sens, realizatorii documentului de specialitate amintesc de Giga, iniţiativă comunitară, dezvoltată de ITU şi de Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), care urmăreşte să conecteze fiecare şcoală la Internet.
"În timp ce urmăreşte să se asigure că fiecare copil are acces online, Giga creează, de asemenea, o platformă pentru infrastructură pentru a conecta comunitatea locală şi rezidenţii săi la internet. Giga a creat o hartă în timp real a conectivităţii şcolilor pentru a identifica cererea şi a măsura progresul. Acesta recomandă cele mai bune mijloace tehnice pentru a ajunge la acele şcoli şi parteneri cu industria şi guvernele în dezvoltarea modelelor de finanţare a conectivităţii. Giga propune o obligaţiune de conectare în valoare de 5 miliarde de dolari pentru investiţii în infrastructură, susţinută de granturi de la guverne şi fundaţii private", se notează în raport.
În viziunea experţilor, conectivitatea universală oferă oportunităţi semnificative de dezvoltare, în special în zonele rurale şi pentru grupurile vulnerabile, însă cu toate acestea multe zone rămân nedeservite sau insuficient deservite.