x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O expoziţie de dragoste de ţară

O expoziţie de dragoste de ţară

de Carmen Anghel-Dobre    |    30 Sep 2010   •   00:00
O expoziţie de dragoste de ţară
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Vernisajul expoziţiei "Mărturii de artă şi cultură ortodoxă din Episcopia Covasnei şi Harghitei" a transformat, marţi, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" într-o catedrală a dragostei de ţară. Zecile de inimi de români aflate în cel mai frumos sat din lume au bătut împreună, ca inimile de fraţi.

Prezenţa Înalt Prea Sfinţitului Ioan Selejan, arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, a generat multă emoţie, iar dragostea sa faţă de ţară, faţă de Dumnezeu şi faţă de oameni s-a arătat şi acum. Incomensurabilă...
Tezaurul expoziţional, din Sala Gheorghe Focşa, compus din 73 de piese, deţine în special icoane, cărţi, dar şi diverse obiecte de cult, datate sau databile începând cu secolul al XVII-lea până în secolul al XX-lea.

Multe dintre exponate au fost salvate în ultima clipă din bisericile dărâmate de horthyşti în 1940. Au fost salvate şi au fost ascunse până când iubirea faţă de Dumnezeu şi dragostea de ţară au putut fi strigate din nou în limba română, în casă, pe uliţă, în biserici. Expoziţia a fost realizată de Sorin Sebastian Duicu, iar la vernisaj a fost lansat şi catalogul său, un album apărut în condiţii grafice deosebite.

"Prin cercetările întreprinse pentru realizarea acestui ambiţios proiect s-a dorit, o dată în plus, evidenţierea acestei zone aflate la intersecţia influenţelor moldoveneşti, transilvănene şi regăţene, care şi-a creat propria personalitate culturală determinată de cursul istoriei, spune doamna Paula Popoiu, directorul general al Muzeului Naţional al Satului "Dimitrie Gusti". Expoziţia de faţă prezintă măiestria cu care au fost realizate obiectele cultice de meşteri. (...) Este de remarcat contactul permanent dintre sculptura ecleziastică şi cea laică, printr-o serie de motive decorative: florale, aviforme, rozete, dinţi de lup, torsade". Aceeaşi legătură se regăseşte şi în modul de realizare a celorlalte piese.
Înalt Prea Sfinţitul Ioan Selejan a vorbit cu mare emoţie, mulţumind lui Dumnezeu că i-a dat prilejul de a fi aproape de fraţii săi de la Bucureşti, subliniind totodată puterea de unificare a bisericii.

Expoziţia cu obiecte "sfinte şi sfinţite de lacrimile românilor" va putea fi vizitată până la 15 noiembrie 2010, de miercuri până vineri, între orele 11:00 şi 19:00.

×
Subiecte în articol: observator